Olen aikaisemminkin kirjoitellut blogiini ”exlibrisprojektin” vaiheista, mutta nyt, kun projekti on viimeinkin saatu päätökseen, on mielestäni tarpeellista koota kaikki siihen liittyvä tieto yhteen paikkaan. Ehkäpä tästä on nyt tai tulevaisuudessa hyötyä jollekulle muulle, joka haaveilee omasta exlibriksestä.

Noin kaksi vuotta ja kolme kuukautta sitten päätin museon exlibriskokoelman inspiroimana teettää itselleni exlibriksen 30-vuotissyntymäpäivälahjaksi. Projekti kierähti käyntiin jokseenkin verkkaisesti, ja 30-vuotispäivää seurasi 31-vuotispäivä ja vähän päällekin, ennen kuin viimein joululomalla pääsin liimaamaan painotuoreita kirjanomistajamerkkejä kirjastoni aarteisiin.
 
Exlibriksen suunnitteli ja toteutti Rakkaat siskot -sarjakuvaa piirtävä ystäväni Miia jo vuoden 2009 syksyllä. Toivoin erityisesti, että kuva-aihe liittyisi jollakin tavalla sarjakuvaan, josta pidän kovasti, ja ilokseni toive toteutui. On hauskaa, että Rakkaisiin siskoihin pohjautuva exlibris on yhtä aikaa moderni ja perinteinen. Jos kannettava tietokone korvattaisiin vaikkapa kynttilällä tai pääkallolla ja sohva hieman jäykemmällä istuimella, voisi kuva-aihe olla hyvinkin vaikkapa 1940-luvulta – ilman lukevaa nörttiä tietenkin.
 
 
Merkkien painattamisessa kesti kauemmin kuin uskalsin arvatakaan. Olen todella yllättynyt siitä, miten oma aikaansaamattomuuteni kykenee kaikkien näiden vuosienkin jälkeen yllättämään minut, vaikka ei sen pitäisi. Ei enää.
 
Exlibrikset painoi kirjaltaja Raimo Rajala Tampereella, Työväenmuseo Werstaan Museokirjapainossa. Sen jälkeen, kun sain tietää tällaisen kirjapainon olemassaolosta, en enää voinut kuvitella kääntyväni minkään ”nykyaikaisen” painon puoleen. Painotyö tehtiin vuonna 1960 valmistetulla Heidelbergin siipipainokoneella, joka on perinteinen kohopainokone. Osa exlibriksistä painettiin valkoiselle ja osa siniselle paperille. Lopputulos miellytti kovasti silmääni, sillä tummansininen muste on jokaisessa exlibriksessä hiukan eri sävyinen. Joka merkki on siis oma erityinen yksilönsä.
 
 
 
Exlibristaiteilija Erkki Tuomiselta sain hyvän vinkin käyttää exlibristen liimaamiseen UHU-liimapuikkoa. Sellaisten löytäminen joulupyhien aikaan ei ollut aivan yksinkertaista, mutta onneksi kalastustarvikkeiden verkkokaupasta Samfishing Oy:stä sai tilata liimapuikkoja yksittäin (muualta olisi pitänyt tilata vähintään kuusi puikkoa kerralla). Joululomalla olikin sitten hyvää aikaa levittää kirjahyllyjen sisältö olohuoneen lattialle ja sohvalle ja pistää liimaustyöpaja pystyyn. Samalla tuli siivottua hyllyistä pois sellaiset kirjat, joihin ei missään nimessä huvittanut tuhlata exlibriksiä.
 
 
Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen exlibrikseeni. Jos tässä kirjoituksessa mainitut henkilöt sattuvat blogiini ja lukevat tämän, niin suuret kiitokset joka ikiselle!