Helsingin kaupungin ja Helsingin yliopiston yhteinen, vastikään uudistettu portaali tuo pääkaupunkiseudun museot ja näyttelyt melko hyvin esille. Erityisen selvää tämä on englanninkielisessä versiossa (suomen- ja englanninkielinen versio ovat sisällöltään hieman toisistaan poikkeavat). Luonnollista kyllä, sangen näkyvänä sivuilla on Helsingin kaupungin museo.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

On hienoa, että museot on otettu sivustolla huomioon, sillä luultavasti moni turisti etsii vinkkejä ja virikkeitä ennen Helsingin matkaansa. Museoihin ja näyttelyihin keskittyvän sivun oikeaan laitaan on koottu hieman tilastotietoa Helsingin suosituimmista museoista. Ajatus on toisaalta erinomainen, mutta herättää myös hieman kysymyksiä. Miksi nimenomaan kaupungin suurimpia kävijämääriä nauttivat museot on haluttu nostaa korostetusti esille? Nämä museot ovat niin tunnettuja, ettei niillä vastaisuudessakaan liene juuri ongelmia asiakasvirtojen houkuttelemisessa. Ateneumin, Kiasman ja Kansallismuseon ohella Helsingissä on lukuisia muitakin museoita. Nämä toki löytyvät sivustolta, mutta niitä täytyy etsiä linkkien takaa.

 

Useimmat pääkaupunkiseudun museot eivät suinkaan nauti valtavista museokävijöiden joukoista, vaan saattavat pienen budjettinsa vuoksi olla ”tavalliselle” turistille huomaamattomia. Jos museolla ei ole resursseja mainostaa toimintaansa laajasti, ei ole selvää, että ihmiset löytävät paikalle – tai ylipäätään tietävät museon olemassaolosta. Eipä olekaan ihme, että lukuisissa museoissa joudutaan vakavasti keskustelemaan siitä, minkälaisissa puitteissa toimintaa voidaan tulevaisuudessa jatkaa – tai voidaanko ylipäätään.

 

Helsingin kaupungin ja Helsingin yliopiston ylläpitämä portaali voisi pyrkiä esittelemään paikallisia museoita monipuolisemmin. Museoita ja näyttelyitä käsittelevällä sivulla olla voisi esimerkiksi olla viikoittain tai päivittäin - tai miksi ei vaikkapa jokaisella refreshillä - vaihtuva lyhyt esittely jostakin kaupungissa sijaitsevasta museosta. Tällöin sivuilla seikkaileva turisti saattaisi aivan sattumalta törmätä johonkin itseään kiinnostavaan museoon, joka ei välttämättä ole tullut häntä vastaan matkaoppaassa tai kaupungin turistikartassa.