1884552.jpg

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Olimme eilen Miehen kanssa katsomassa ilotulituskilpailua Helsingissä. Viisaasti jätimme auton Kannelmäen juna-asemalle ja matkasimme kuin sillit purkissa M-junalla keskustaan. On hassua, miten poikkeustilanteet (täyteen ahdetut junat, lumimyrskyt, tulvat yms.) saavat tavallisesti puhumattomat suomalaiset juttusille tuntemattomienkin kanssa.

 

1884563.jpg

Sanomatalon läpinäkyvien seinien takaa monet

kurkistelivat ilotulituksia

ja vallatonta meininkiä.

 

Keskustassa tunnelma oli enemmän kuin juopunut. Kahlasimme ihmismeressä Finlandia-talon pihalle, joka osoittautui todelliseksi 12-16 -vuotiaiden keskittymäksi. Kuulin parikymppisen pojan mutisevan kavereilleen, että hän tuntee olonsa vanhaksi. Minä puolestani tunsin itseni ikivanhaksi.

 

Istuimme kostealla nurmella ja katselimme hämmentyneinä nuorisoa ja ilotulituksia. Jälkimmäisistä ei näyttänyt monikaan olevan erityisen kiinnostunut. Enemmän näytti kiehtovan paheellinen kaljapullo ja vastakkainen sukupuoli.

 

1884548.jpg 

 

Pian sen jälkeen, kun eräs nuori pari oli kaatunut intohimoiseen suuteloon syliini (aika herttaista kyllä), päätimme etsiä hiukan rauhallisemman paikan. Pullojenkerääjien ahkeroinnista huolimatta asvaltti oli jo sirpaleiden ja liiskattujen tölkkien peitossa. Hakasalmen huvilan ja Musiikkitalon montun välisellä alueella väki oli vanhempaa, mutta ei yhtään vähemmän juovuksissa. Elielinaukiolta kulkevat ja sinne pyrkivät bussikuskit saivat käytellä torvea ihan tosissaan.

 

1884566.jpg 

 

Viimeisen ilotulitusesityksen katseluun löytyi paras paikka sieltä, mihin alun perin saavuimmekin: junalaitureilta. Raiteelta 13 sain näpsittyä näyttävimmät kuvat.

 

1884560.jpg

 

Vuosien varrella monet ovat kysyneet minulta, miten kestän känniääliöitä selvin päin. Ei se ole kummoinenkaan taito, se vaatii vain hiukan antropologista näkökulmaa. On aika kiehtovaa tarkkailla ihmislajin käyttäytymistä erilaisissa tilanteissa.