<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 784938.jpg

 

Viime viikonloppuna Hyvinkään Wanhalla Villatehtaalla järjestettiin valtakunnallinen harrastajakirjoittaja- ja kirjallisuustapahtuma Kynä 07, jota tietysti uuspaikkakuntalaisena oli pakko mennä ihmettelemään. Samalla tarjoutui myös poikkeuksellinen tilaisuus piipahtaa Valvillan tehdasmuseossa, jonka tavanomaiset keskiviikkoiltapäiviin painottuvat aukioloajat ovat työssäkäyvälle ihmiselle toivottoman hankalat.

 

Hyvinkään tekstiiliteollisuutta ja tietysti erityisesti villateollisuutta esittelevä Valvillan tehdasmuseo on sijoitettu entiseen palokalustorakennukseen, joka on pieni punatiilitalo Wanhan Villatehtaan sisäpihalla. Museolla on pinta-alaa vain 50 neliömetriä, ja kaikki esineistö on sijoitettu sen yhteen ainoaan huoneeseen.

 

Pian sadan vuoden ikäinen vanutuskone ja kutomakone 1900-luvun puolivälistä täyttävät suuren osan lattiasta. Niiden lisäksi esillä on melkoisesti vanhoja valokuvia (joiden äärellä hyvinkääläiset huvittelevat bongaamalla sukulaisia ja tuttavia), käsityölankoja, lasikuitusukset ja jonkin verran muuta aineistoa. Kovin paljon pieneen tilaan ei esineitä ole haluttu ahtaa, mikä onkin järkevää. Pelkistetyn näyttelyarkkitehtuurin kääntöpuolena on vain valitettavasti se, että yksittäiselle kävijälle ei museossa ole kovin paljon nähtävää eikä luettavaa. Luultavasti eniten museosta saisikin irti osallistumalle opastetulle kierrokselle. Sunnuntaina paikalla oli onneksi ystävällistä ja asiantuntevaa henkilökuntaa kertomassa vuonna 1895 perustetun villatehtaan vaiheista.

 

Villaa kehrättiin Hyvinkäällä liki vuosisadan verran, ja villatehtaan toiminta loppui vasta vuonna 1991. Nykyään tehdasalueen kahdessakymmenessä vuosina 1895 – 1984 valmistuneessa rakennuksessa on jos jonkinlaista toimijaa Hyvinkään voimistelu ja liikunta ry:stä Lasten ja nuorten kuvataidekouluun.

 

Valvillan tehdasmuseo sai alkunsa jo kymmenen vuotta ennen kuin koneet vaikenivat villatehtaalla lopullisesti. Hyvinkään kaupungille museo ja sen historiallinen arkisto siirtyivät lahjoituksena vuonna 1994. Ne ovat kulttuurihistoriallisen osaston hallinnan alaisia, kuten suuri määrä muutakin eri tahoilta lahjoituksina saatua materiaalia. Viime vuonna Hyvinkään kaupungin museokokoelmat karttuivat muun muassa curling-kivellä ja -harjalla.

 

Kulttuurihistoriallisen osaston toiveena on, että kaupunki saisi jonakin päivänä suuremmat näyttelytilat paitsi tehdasmuseolle myös muille sen haltuun tulleille kokoelmille. Tällä hetkellä tämä on kuitenkin vain haave, jonka toteutumisesta ei ole mitään takeita.

 

*

 

Myös Memoria Volatilis -blogin Jussi on käynyt Kynä 07 -tapahtumassa.