Hivuttava tauti iski minuun tänään kesken työpäivän. Oireina olivat yhä paheneva päänsärky – johon särkylääke ei tietenkään auttanut – ja huonovointisuus. Odoteltuani aikani, että oloni paranisi, päätin lopulta katsoa Max Oker-Blomin ja G. V. Levanderin vuonna 1913 toimittamasta Kodin lääkärikirja. Neuvonantaja terveille ja sairaille (toinen painos) -kirjasta, mitä pääkivusta ja sen hoidosta sanotaan.

 

Päänkipu on hyvin monen, etenkin kuumetautien seuralaisena ja esiintyy myrkytyksen, veren liiallisen kuumenemisen tai sen pääkoppaan tunkemisen aiheuttamana. Pääkipua synnyttävät paitsi loukkaukset, myöskin henkinen tai ruumiillinen liikarasitus, kuumeneminen, jäähtyminen, unettomuus, raskas uni, mielenliikutukset, silmä-, nenä-, vatsa-, suoli-, munuaistaudit ja sukuelinten sairaudet. Koska siis päänkipu useimmiten ei ole mikään erityinen tauti, vaan ainostaan ilmiö, joka seuraa jotakin sairautta, täytyy kaikkein ensin etsiä perustauti ja antaa lääkärin määrätä se. Mutta tämäkin näkee usein olevansa pakotettu hoitamaan taudinilmiötä sellaisenaan sen kiusallisuuden tähden. Silloin tulee käytettäväksi kylmät tai lämpimät kääreet, jääpussi (jäähdytyskone) tai veren johtaminen jalkoihin (kuumien tai kylmien jalkakylpyjen avulla), suoleen tai niskaan (sinappitaikina), verenlaskeminen tai sähköhoito. -- --

    Itsepäinen hermopäänpakotus, joka esiintyy hermostumiseen taipuvilla henkilöillä ja ihmisillä, jotka ovat tulleet heikkohermoisiksi ruumiillisesta tai henkisestä liikarasituksesta, irstailemisesta, sopimattomasta ravinnosta, vahingollisesta toimesta ja elämänoloista -- -- vaatii huolellista, usein myöskin monimutkaista hoitoa.”

 

 

Kuva Kodin lääkärikirjasta. Tällainen pöytä pitäisi

sairasvuoteessa lepäävälle hankkia.

 

Luettuani tämän pelottavan lausunnon, päätin lähteä kotiin valmistamaan sinappitaikinaa niskaani varten. Olin kuitenkin niin väsynyt, että loppujen lopuksi päädyin vain nukkumaan. Nyt oloni on hieman parempi, mutta harkitsen edelleen suoneniskua. Voikohan sen tehdä turvallisesti itse? Luultavasti se tepsii pääkipuun ihan yhtä hyvin kuin särkylääkekin.

 

Jokin aika sitten – luultavasti ennen kuin aloin kirjoittaa tätä blogia, sillä olisin muuten varmaan maininnut asiasta – törmäsin jossain lehdessä (Tehy? Sairaanhoitaja? jokin muu?) kiinnostavaan migreenin hoitoa käsittelevään artikkeliin. Eräs suomalainen nainen oli kehittänyt useiden kokeiluiden pohjalta varsin erikoiselta kuulostavan laitteen, jolla migreenikohtaus saadaan taltutettua. Lehtijutusta ei erityisen hyvin ilmennyt, miksi laite toimii ja onko sitä ylipäätään testannut kukaan muu kuin kehittäjä itse. Härvelin toiminta-ajatus on kuitenkin seuraavanlainen: migreenin ilmaantuessa se kytketään vesihanaan ja aletaan laskea niin kuumaa vettä kuin iho vain sietää. Kapistus on suunniteltu siten, että se jakaa veden kahteen suuntaan, ja tarkoitus on panna kummankin ranteen sisäpinta kuuman vesivirran alle. Samalla puristellaan käsissä jostain pehmeästä joustavasta materiaalista (en muista enää mistä) valmistettua pötkylää. Tätä on tarkoitus jatkaa muistaakseni 15-30 minuutin ajan.

 

Testasin tätä eriskummalliselta kuulostavaa menetelmää ”kotikonstein” erään kerran migreenin sattuessa. Seisoin kymmenisen minuuttia kädet juoksevan vesihanan alla ja puristelin käsiäni nyrkkiin. Sitten oli pakko lopettaa, koska hoitomuodon seurauksena tuli erittäin kuuma. Pääkipu ei kadonnut mihinkään, mutta jälkikäteen olen pohtinut, että olisi varmaan pitänyt sinnitellä vielä hetken pidempään. Ties vaikka se olisi sittenkin tepsinyt. Tai ehkä menetelmä vaatii oikeaoppisen laitteen käyttöä, jotta vesi varmasti päätyy ranteille kuten pitääkin.

 

Pääkivun hoito on tuskastuttavaa. Harvoin mistään tuntuu olevan placebo-vaikutusta suurempaa hyötyä. Ehkä pitäisi suosiolla vaihtaa särkylääkkeet toisen värisiin. Sitäkin on nimittäin tutkittu (enkä taaskaan muista missä tästä kerrottiin, todennäköisesti Suomen Lääkärilehdessä, Duodecimissä tai Apteekkarilehdessä): värillä on väliä lääkemaailmassa. Tietyn väriset lääkkeet tepsivät paremmin tiettyihin vaivoihin. Mikäköhän väri toimi parhaiten migreeniin?