Yllättäen sain jo viime perjantaina luettua loppuun Geenin itsekkyyden jälkeen aloittamani kirjan Kalaharin konekirjoituskoulu miehille (The Kalahari Typing School for Men). Kirja on (Googlen mukaan) neljäs osa sarjaa, joka kertoo Botswanalaisesta Naisten etsivätoimisto nro 1:stä. Aikaisempia osia en ole lukenut, sillä Kalaharin konekirjoituskoulun lainasi minulle arvaamatta pomoni.

Suorastaan yllättäen kirja on miehen – Alexander McCall Smithin – kirjoittama: päähenkilöiden, kirjoitustyylin ja muutamien hieman rassukoiden mieshahmojen perusteella se vaikuttaa pikemminkin naisen tuotokselta. Tunnustan nauttivani kovasti tällaisestä aavistuksen feministiseen sävyyn kirjoitetusta kirjasta, vaikka kirjailijan sukupuoli aiheuttaakin paikoitellen lieviä suhtautumisvaikeuksia. Mikäli kannessa ei olisi ollut kuvaa kirjailijasta, olisin varmaan joutunut googlettamalla varmistamaan, että Alexander on todella tässäkin tapauksessa miehen nimi ;)

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kirjan päähenkilöt ovat Mma Ramotswe ja Mma Makutsi. Mma Ramotswe on Naisten etsivätoimisto nro 1:n johtaja. Hän on tyynen rauhallinen, sosiaalisesti nerokas ja myötätuntoinen nainen. Toimiston apulaisetsivänä toimii Mma Makutsi, Botswanan sihteerikoulun erinomaisin arvosanoin suorittanut nuori nainen, koneenkirjoitustaidon mestari. Nämä kaksi naista ratkovat pääasiassa miesten toilailuillaan aiheuttamia ongelmia.

 

Kalaharin konekirjoituskoulu miehille on hauskaa luettavaa monellakin tavalla. Alexander McCall Smith kirjoittaa helposti – ja nopeasti – luettavaa tekstiä humoristisella tavalla. Erityisen kiehtovalta tuntuu kirjan afrikkalainen ympäristö ja kirjan henkilöiden rauhallinen ja luonteva suhtautuminen elämään – kaukana on kiireinen eurooppalainen elämänmeno. Aina on aikaa nauttia kuppi höyryävän kuumaa rooibos-teetä.

 

Etsivätoimistosta kertovan kirjan saattaisi kuvitella olevan dekkari, mutta siitä ei selvästikään ole kysymys. Paljon tutkittavia tapauksia keskeisemmiksi nousevat ihmissuhdeasiat, joiden selvittelyssä Mma Ramotswe on hyvinkin tehokas. En pane lainkaan pahakseni tätä, sillä viimeisten parin vuoden aikana olen lukenut vähintäänkin oman osani dekkareita. Sitä paitsi, kirja ilman mutkikkaita ihmissuhdekiemuroita on pelkkä ranka.  

 

Täytyy selvittää olisiko pomollani lainata myös sarjan muita osia :)