297130.jpg

On taas se aika vuodesta, jolloin pitäisi ryhdistäytyä ja saada joulukortit postiin. Vetkuttelijaa rankaistaan kipeästi korkeammalla postimaksulla – tosin tästäkin faktasta huolimatta suunnilleen joka toinen vuosi postitan kortit vasta päivää ennen joulua (tai päivää joulun jälkeen). <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Poikkeuksellista kyllä, tänä vuonna olen suorastaan etuajassa, sillä olen jo ostanut kortit ja jopa kirjoittanut joihinkin nimet ja osoitteet. Totta puhuakseni tämä ennenkuulumaton hoppuilu perustuu silkkaan väärinkäsitykseen. Olen nimittäin elänyt viimeiset pari viikkoa siinä uskossa, että korttien viimeinen halpa postituspäivä olisi huomenna.

 

Jokavuotiseksi traditioksi on muodostunut, että postikortit hankittuani soitan äidilleni ja pyydän häntä lukemaan osoitekirjastaan sukulaisten osoitteet minulle. Monen monta vuotta podin huonoa omaatuntoa siitä, että en koskaan muista ja jaksa kirjoittaa osoitteita ylös seuraavaa joulua varten. Viime vuonna oivalsin kuitenkin, että asiasta ei suinkaan pidä kantaa murhetta. Emme kovin usein puhu puhelimessa äitini kanssa, joten oikeastaan joulukortteihin tarvittavista osoitteista on tullut hyväksyttävä ja perinteikäs syy soittaa pitkä puhelu joulun alla. Viime jouluna olisin siis voinut kirjoittaa osoitteet muistiin, mutta ylläpitääkseni perinteitä myös vastaisuudessa heitin paperilappuselle raapustamani tiedot roskikseen.

 

Kuvassa vuonna 2002 maalaamani jouluaiheinen kortti, jota en jostain syystä koskaan lähettänyt kenellekään.

 

Lisäys 13.12. klo 21:57

 

... niin, vaikka äitini puhelinmuistiosta löytyvätkin kätevästi sukulaisten osoitteet, on ystävien asuinpaikkatietojen laita hullummin. Niitäkään minulla ei - tietenkään - ole ylös kirjoitettuna, enkä oikein tiedä keneltä kysyä.

 

Onneksi Suomen Posti Oyj on moneen kertaan osoittanut kykenevänsä tulkitsemaan hieman puutteellisiakin osoitetietoja vallan näppärästi. Vastaanottajan nimi, kadun nimi ja kaupunki riittävät hyvin viemään kirjeen tai kortin perille. Omaatuntoa kyllä kolkuttelee hieman postin työntekijöiden puolesta, etenkin nyt jouluaikaan, kun korttipostia on työstettävänä niin valtavasti. Antakaa anteeksi!