819559.jpg

Minulla oli hienoja ja romanttisia suunnitelmia viime yölle. Näin mielessäni kuinka Miehen kanssa seisomme käsi kädessä pimeässä, katselemme pyörryttävää tähtitaivasta ja aamun pikkutunneille ennustetun Perseidien tähdenlentoparven maksimia.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kaikki meni niin pieleen kuin vain mahdollista. Herätyskello soi klo 03:00, ja Mies päätti jäädä nukkumaan. Ymmärrettävää kyllä, sillä vain toisella meistä on lomaa. Puin farkut ja villapaidan päälleni ja lähdin ulos.

 

Olen toki monta kertaa kuullut valosaasteesta, mutta vasta nyt tulin todella tajunneeksi sen merkityksen. Kolmenkymmenenkahdeksan askelen välein sijoiteltujen katuvalojen ja muiden valonlähteiden ansiosta taivaalla erottui himmeästi kutakuinkin kolme tähteä. Hyvinkäänhän pitäisi olla pikkukaupunki! Miten on mahdollista, että tähtitaivas näkyy täällä huonommin kuin Helsingissä?

 

En halunnut luovuttaa heti, vaan lähdin etsimään vähemmän valaistua paikkaa. Pieni metsikkö oli paras löytöni, mutta eipä siitäkään ollut juuri apua. Nyt näkyi ehkä viisi tähteä ja lisäksi koko joukko mäntyjen latvoja. Päätin lähteä kotiin nukkumaan.

 

Onneksi ei vielä ole liian myöhäistä tähdenlentojen kannalta, sillä parven pitäisi olla havaittavissa 24.8. saakka. Ehkäpä joku yö hyppäämme autoon ja suuntamme poispäin kaikista valoista.

 

Lisätietoja Perseidien tähdenlentoparvesta löytyy Tiedeuutisista.