Ilma on täynnä puheensorinaa. Pitkiin hameisiin pukeutuneet naiset pitelevät helmojaan, joihin on jo ehtinyt takertua kaarnanpaloja ja kuivia havunneulasia. Kohteliaat herrasmiehet mustissa puvuissaan auttavat daameja kulkemaan pitkin kiemurtelevia, epätasaisia polkuja ja metsään rakennettuja portaita. Vuoristoilma on raikasta ja tuoksuu virkistävästi ja tervehdyttävästi männyltä.

 

 

Hyvinkään Sveitsin luonnonsuojelualueella on helppoa lennähtää sadan vuoden takaiseen aikaan, jolloin läheisen sanatoorion potilaat tekivät mielialaa ja ruumista stimuloivia kävelyretkiä metsäisille harjurinteille.

 

 

 

Alueen virkistyskäyttö on jatkunut pitkään monenlaisissa eri muodoissa. Puiston keskellä seisoo vanha käytöstä poistunut hyppyrimäki. Nykyään sen juurella kukkivat kissankäpälät (Antennaria dioica). Viitisenkymmentä vuotta sitten Salpausselän harjualueella sijaitseva Sveitsi oli yksi Etelä-Suomen merkittävimpiä hiihtokeskuksia, ja edelleenkin siellä voi harrastaa talviurheilua.

 

 

Toukokuussa julkaistussa raportissa kerrotaan, että Sveitsinpuiston alueen kasvillisuus on monimuotoista ja mosaiikkimaista. Kuivia kankaita, kosteita lehtoja ja kuusikoita, kaikkea löytyy. Liito-oravatkin viihtyvät.