1545685.jpg

 

Museoviikon avajaiset olivat tänään Kampissa. Olin itsekin paikalla, ja jaoin esitteitä ja mainostin museota ja Museoviikon etuja, kunnes ääneni muuttui käheäksi, jalat alkoivat tuntua puupökkelöiltä ja selkä vihloa. Päivä oli huippuhauska!  Missään nimessä en haluaisi tehdä tällaista alituisesti, mutta tavanomaisempien työjuttujen lomassa tämä oli oikea piristysruiske. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kampin keskusaukiolle oli pystytetty suurehko ständi, jonka ympäristössä eri museoiden ja Museoliiton edustajat liikkuivat esitteineen. Aamupäivällä väkijoukossa herättivät kiinnostusta mm. näyttäviin pukuihin pukeutuneet Helsingin ja Espoon kaupunginmuseolaiset. Iltapäivällä paikalla oli EMMAn tauluista esiin astuneita nuoria neitoja, joiden esitteet vietiin melkein käsistä. Päivälehden museon mikkihiirikorvaiset työntekijät laativat kuvalla varustettuja etsintäkuulutuksia uteliaista.

 

Kaiken kaikkiaan olin vallan positiivisesti yllättynyt huomatessani, miten monia museot kiinnostavat. Ulkonäön perusteella pystyi hiukan päättelemään kenelle kannattaa esitteitä ojentaa, mutta stereotypioiden johdattamaksi ei silti ollut järkevää antautua. Se nuori poika, goottityttö, maahanmuuttaja tai nelikymppinen mies saattoi ihan yhtä mielellään kuunnella selostusta Museoviikon tapahtumista kuin keski-ikäinen tai sitä vanhempi nainenkin.

 

Useampaan otteeseen kävi niin, että "Kiinnostaako museot?" -kysymykseni sai kiireisen näköisen (feissareita pakoilemaan tottuneen) ohikulkijan pysähtymään epävarmana metrin parin päähän, vaikka hän selvästi oli alun perin suunnitellut kävelevänsä pois paikalta. Tieto ilmaisista sisäänpääsyistä ja museoista saatavista yllätyslahjoista sai välillä hymyn huulille, pariin kertaan pääsin kuulemaan innokkaita hihkaisujakin.

 

Esitteitä jakaessa sai vastata sangen monenlaisiin kysymyksiin, jotka saattoivat käsitellä esimerkiksi pitkän matkan bussien terminaalin, Suomen Punaisen Ristin tai Sähkölaitoksen sijaintia. Museoistakin kysyttiin. Luonnontieteellisen keskusmuseon aukeaminen pitkän remontin jälkeen oli monen huulilla (Kannattaa muuten tutustua Näyttelyä rakentamassa -blogiin, museo avataan yleisölle 22.5.) Käymieni keskusteluiden pohjalta sanoisin kuitenkin, että tämän hetken museoiden "huippunimi" on EMMA, jossa moni oli jo ehtinyt käydä ja vielä useampi oli menossa lähitulevaisuudessa. Se, tarkoitettiinko EMMAlla nimenomaan Espoon modernin taiteen museota, ei kuitenkaan ole ihan selvää. Yllättävän usein ihmiset nimittäin kutsuvat koko WeeGee-talon lukuisista museoista koostuvaa kompleksia EMMAksi.

 

Vielä on näkemättä, mikä oli Museoviikon avajaisten merkitys kävijöiden houkuttelijana. Vaikka Museoviikkoa on vietetty jo vuodesta 1998 lähtien, ei erityistä avajaistapahtumaa ole aikaisemmin järjestetty. Yleisön reaktiosta päätellen voisi arvella, että idea oli varsin onnistunut, vaikka tiedotusvälineitä avajaiset eivät suuremmin kiinnostaneet.

 

Lisäys 13.5.08: Museoliiton nettisivuille on tänään lisätty valokuvia Museoviikon avajaisista.

 

1545685.jpg