”Taudit johtuvat ruumiissa olevista vieraista aineista”, kirjoitti leipzigiläinen naturopaatti Louis Kuhne vuonna 1896 julkaistussa teoksessaan Neue Heilwissenschaft, jonka käännös Kasvonilmeoppi ilmestyi Suomen markkinoille 13 vuotta myöhemmin. Kuhne oli sitä mieltä, ettei muita syitä sairauksille ole, vaikka siltä voikin näyttää. Hänen tulkintaansa luottaen flunssa ei ole sairaus, varpaan tulehdus ei ole sairaus, keuhkotauti ei ole sairaus, eikä migreeni ole sairaus: nämä kaikki ovat vain vaihtelevia oireita, jotka kertovat elimistöön kerrostuneista ja sinne kuulumattomista aineista. Kerrostumisen aiheuttamaan sairastumiseen liittyy aina kuume, sillä ”Ei ole olemassa mitään tautia ilman kuumetta, eikä mitään kuumetta ilman tautia. Heti kun vieraat aineet ovat tunkeutuneet ruumiiseen ja niiden kerrostuminen siinä on alkanut, alkaa myöskin ruumiin taistelu niitä vastaan ja sen erityisestä toiminnasta, sisäisestä hankautumisesta, johtuu kuume.”

 

 

Kuhne selittää, että vieraat aineet voivat päästä ihmiskehoon pääasiassa luonnollisia reittejä pitkin: vatsan, keuhkojen ja ihon kautta. ”Terveessä ruumiissa ovat suolet, munuaiset, iho ja keuhkot aina toiminnassa poistaakseen ruumiista kaiken mitä se ei voi käyttää ja kaiken mitä se on jo käyttänyt. Mutta jos ruumiiseen johdetaan liian paljon kelpaamattomia aineita, ei se jaksa poistaa niitä kaikkia, jonka vuoksi osa niistä jää ruumiiseen.” Elimistö saattaa tällöin muodostaa keinotekoisia eritysteitä – esimerkiksi avonaisia haavoja, paiseita ja peräpukamia – joista vieraat aineet pääsevät ulos. Näiden viemäreiden keinotekoisella sulkemisella ei saada aikaan mitään hyvää. Tällöin aineet nimittäin kerrostuvat johonkin kehon kohtaan, usein traagisin seurauksin.

 

Louis Kuhnen kehittämä kasvonilmeoppi on ratkaisu kaikkiin vaivoihin. Ruumiin ja erityisesti kasvojen ulkomuodosta voidaan päätellä vieraiden aineiden määrä sekä niiden kerrostumispaikat. Näiden tietojen avulla voidaan ennustaa, minkälaisista oireista potilas todennäköisesti tulevaisuudessa joutuu kärsimään. Hoitojakin löytyy.

 

Aineet voivat kerrostua kehon etupuolelle, takapuolelle tai sivuille. Myös kerrostumien yhdistelmät ovat mahdollisia. Kaikkein pahimpia oireita aiheuttavat ruumiin takapuolelle kerrostuneet ainekset, jotka voivat usein kulkea potilaan päähän aiheuttaen suuria kärsimyksiä. Potilas, jota vaivaavat takapuoliset kerrostumat, saa lähes aina peräpukamia. Lisäksi hän kärsii lapsettomuutta aiheuttavasta sukupuoliheikkoudesta. Vioittunut pää johtaa hermostumiseen, muistin huononemiseen, hajamielisyyteen ja saattaa aiheuttaa jopa mielenvikaisuutta. ”On todellakin hyvin tärkeää ja huvittavaa tarkastella muutamia vanhoja veistokuvia, joista huomaamme, kuinka vanhojen persialaisten ja roomalaisten keskuudessa selänpuoleiset ainekerrostumat olivat tavallisia. Kasvonilmeoppi voi nyt selittää, minkä tähden nämä kansat, korkeasta sivistyksestään huolimatta, joutuivat perikatoon.”

 

 

Kasvonilmeopin keinoin selvitetään ruumiin tila ja se onko enää toivoa terveyden palauttamisesta. Lääkäreiden taitoihin Kuhne ei luota: ”Lääkärien taudintutkimukset eivät siis ole juuri minkään arvoisia tautien hoitoon nähden koska ne lähtevät aivan vääristä edellytyksistä, ja uskovat siihen harhaluuloon, että eri elimet voivat sairastua kukin erikseen -- --.”  Erityisen huolestuttavana leipzigiläinen pitää lääkäreiden tapaa määrätä potilailleen lääkkeitä, joita hän yksiselitteisesti nimittää myrkyiksi. Rokottamisesta Kuhne toteaa: ”Nykyaikainen rokotus on niin suurta onnettomuutta tuottava erehdys, että historiasta tuskin löydämme suurempaa; valistunut aikakautemme on sen kautta pystyttänyt itselleen huonon muistomerkin. Olisi jo aika lakkauttaa rokotus, sillä sen kautta tulee ihmiskunta yhä sairaammaksi ja heikommaksi.”

 

Myrkyllisten lääkkeiden sijaan kerrostumista kärsivien pitäisi luottaa oikeanlaiseen ravintoon. ”Meidän täytyy valita luonteemme mukaista ravintoa. Mikä on vastoin luontoamme, on ehdottomasti hyljättävä. Sen johdosta puolustan minä kasvisravintoa, sillä lihan syöminen on luonnonvastaista.” Erityisen otollisena Kuhne pitää raakojen vihannesten syömistä. Iltaruokailusta hän varoittaa ja muistuttaa, että aamupala on päivän tärkein ateria. Ruoansulatukselle on edullista nauttia pari hyppysellistä merihiekkaa ruokailun jälkeen.

 

Pelkkä ruokavalio ei riitä kerrostumien poistamiseen, vaan siihen tarvitaan kylpyhoitoja, joita kirjassa esitellään neljä erilaista. Vartalonhierontakylvyssä istutaan puoliksi makaavassa asennossa ammeessa (ks. kuva) ja hierotaan rievulla vatsaa navasta alaspäin ja molemmille sivuille. Veden tulee olla 30-20 asteista. Hierontaistumakylpy kiihottaa suolia ja munuaisia. Se suoritetaan pesemällä sukupuolielimiä hellästi n. 10-15 asteisessa vedessä. Höyrykylpy on varmin keino säännöllisen ihontoiminnan saavuttamiseksi. Höyrykylpyjä voi helposti ottaa istumakylpyammeen, suuren peitteen ja parin keittoastian avulla. Aurinkokylpyä varten sairas asettuu kevyesti puettuna auringonpaisteiseen paikkaan pitkäkseen. Kylpy vaikuttaa parhaiten, jos kasvot ja ruumis peitetään vihreillä lehdillä. ”Parhaiten soveltuvat tähän niin suuret lehdet, että yksi lehti suojaa koko pään kuten esim. rabarberilehti taikka jokin muu sen tapainen; toisella lehdellä verhotaan ruumis.”

 

 

Suuri yleisö oli vaikuttunut Louis Kuhnen Kasvonilmeopista. Ensimmäinen suomenkielinen painos tuli myyntiin vuonna 1909, ja jo seuraavana vuonna kustantaja näki tarpeelliseksi julkaista toisen painoksen. Kolmas painos tuli ulos painosta vuotta myöhemmin. Koululääketieteen kannattajien taholta kirja sai kuitenkin varsin hyisen vastaanoton, ja se tuomittiin ”humbuugiksi”.

  

Lähde: Louis Kuhne 1911. Kasvonilmeoppi taikka Uusi taudintutkimustapa, jonka avulla opitaan tuntemaan ruumiin taudintila. Omien tutkimustensa ja keksintöjensä perusteella kirjoittanut Louis Kuhne. (3. painos, suomentanut Anna Kurimo)