<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Maanantaina iltapäivällä juna seisahtui Järvenpään asemalle, ja hetken verran oli epävarmaa kuinka pitkälle pohjoiseen sen on mahdollista jatkaa. Konduktööri kuulutti, että Riihimäellä palaa. Pian tämän jälkeen joku matkustajista osasi jo kertoa, että liekeissä on rakenteilla oleva matkakeskus. Pienen ihmettelyn jälkeen syvennyin jälleen Stephen Kingin Musta torni -kirjasarjan viimeiseen kirjaan.

 

Tänään aamulla luin nettilehdestä, että yksi Tekniikan museon näyttelyhalleista on palanut osittain viime yönä.

 

Järkytyin ja kauhistuin, ja olen edelleenkin hieman poissa tolaltani. Kuinka erilaiset ovatkaan tuntemukset maanantaihin verrattuna!

 

Voiko museota ylipäätään kohdata pahempi katastrofi kuin tulipalo? Tietysti vesivahingotkin voivat aiheuttaa korvaamatonta tuhoa, kuten myös esimerkiksi home, hyönteiset ja varkaat, mutta en silti osaa pitää niitä tulipalon vertaisina. Tuli nielee valikoimatta kaiken tielleen osuvan, mikäli sitä ei saada ajoissa pysäytettyä, ja sammutustöiden seurauksena se, mikä ei ole palanut, kastuu läpikotaisin.

 

1535591.jpg

Näyttelynavajaiset Tekniikan museossa marraskuussa 2007. (Tämä ei ole siis se halli, joka paloi.)

 

Kun Tampereen Teknillinen museo paloi vuonna 1989, noin 24 000 esinettä tuhoutui täysin. Onneksi näyttää siltä, että Helsingin Tekniikan museo selvisi viimeöisestä tulipalosta huomattavasti vähemmin vahingoin. Museon nettisivuilla julkaistussa tiedotteessa kerrotaan, että

 

Rakennuksessa on kesäaikaan yleisölle avoinna oleva vedenpuhdistusta esittelevä näyttely suodatinaltaineen ja korkeapainepumppuasemineen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että palon aineelliset vahingot jäävät vähäisiksi ja esineet selviävät perinpohjaisella puhdistuksella. Ullakkotilat olivat tyhjillään. Museoesineitä tai muuta irtaimistoa ei tuhoutunut.