<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kuten hyvin on tiedossa, olen allerginen kananmunalle. Eräs hyvä ystäväni ei sen sijaan voi syödä kotimaisista viljoista kuin kauraa. Silloin, kun tapaamme kokkaamisen merkeissä, joudumme yleensä pähkäilemään melko pitkään, mitä söisimme jälkiruoaksi.

 

Sekä kananmunattomia että gluteenittomia jälkiruokia yhdistää se valitettava tosiasia, että ne usein ovat maultaan "ihan ok" herkullisen sijaan. Leivonnaiset, joihin ei ole käytetty munaa eikä vehnäjauhoja, ovat yleensä "melko kauheita".

 

Nämä rajoitteet mielessäni päätin kokeilla, mitä tapahtuu, jos Kotiruoka-keittokirjan* kauralastureseptistä korvaa vehnäjauhot kaurajauhoilla. Lopputulos oli ihmeen onnistunut; lastuista tuli kenties hiukan litteämpiä ja herkemmin murtuvia kuin tavallisesti, mutta maku pysyi lähes ennallaan. Miehen mielestä kauralastut maistuivat itsetehdylle kinuskille (toisin sanoen ne olivat liian makeita hänen makuunsa, itse kyllä tykkäsin).

 

 

Erittäin kauraisat kauralastut

(munaton, gluteeniton)

 

2,5 dl sokeria

2 dl kaurahiutaleita

1,5 dl kaurajauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vanilliinisokeria

0,5 dl maitoa

0,5 dl siirappia

1,5 dl sulatettua voita (150 g)

 

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää maito, siirappi ja sulatettu, jäähdytetty voi. Nosta taikinasta pieniä nokareita pellille harvakseltaan. Lastut leviävät paistuessaan, joten pellille mahtuu n. yhdeksän nokaretta.

 

Paista 175 asteessa noin 7-10 minuuttia, kunnes lastut ruskettuvat hiukan. Pienen jäähdyttelyn jälkeen kauralastut kovettuvat, ja ne voi nostaa pois pelliltä.

 

 

 

* Kotiruoka - Keittokirja kotia ja koulua varten ilmestyi ensi kerran jo sata vuotta sitten. Itselläni on käytössä vuonna 1996 julkaistu 58. painos. Juhlavuoden 2008 kunniaksi tänä vuonna julkaistava 74. painos tulee olemaan tavanomaista näyttävämpi. Aamulehden mielenkiintoinen artikkeli keittokirjan satavuotisesta historiasta löytyy täältä.

 

 

[Tämä on ajastettu lastu; olen parhaillaan ystäväni luona herkuttelemassa kauralastuilla!]