"Kaikista juomista on puhdas, selkeä lähdevesi luonnollisinta, oivallisinta ja terveellisintä. Se jäähdyttää, ohentaa ja puhdistaa verta, vahvistaa vatsaa ja pysyttää aivot ja hermot niiden terveessä ja raittiissa tilassa, tekee ihmisen tyyneksi, iloiseksi ja rattoisaksi sekä ylläpitää terveyttä paremmin kuin mitkään keinotekoiset aineet. Sen tuleekin olla terveen henkilön ainoana jokapäiväisenä juomana."

 

Vau, kylläpä vesi onkin terveellistä! Ja tekee ihmisen toisaalta tyyneksi, toisaalta rattoisaksi.

 

Yllämainittu lainaus on peräisin Timoleon Wistrandin Wistrand'in kotilääkäri -kirjan kahdeksannen painoksen suomennoksesta vuodelta 1897. Lääkintäneuvos Wistrandin ohjenuora sopisi erinomaisesti käytettäväksi mainoslauseena jonkin modernin lähdevesipullon kyljessä.

 

Wistrandilla on myös sananen sanottavana alkoholijuomista:

 

"Mitä tulee väkijuomiin, paloviinaan, rommiin, aarakkiin, viiniin y. m., on kaikista parasta, ett'ei totuteta itseään mihinkään niistä, ja varmaan se parhaimmin ja kauvimmin säilyttää terveytensä, joka vähimmän niitä käyttää. On petollista uskoa, että nämä aineet vahvistaisivat ruumista. Alussa ne elähyttävät, mutta vain tuokioksi, jonka jälkeen seuraa sitä suurempi velttous ja heikkous. -- -- Mitä ruokaryypyn välttämättömyydestä ja hyödystä puhellaan, on tyhjää jaaritusta, ja on sen sekä tiede että kokemus täydellisesti kumonnut."