<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

1407020.jpg

Pääsiäisenä kävimme Miehen entisessä kotikaupungissa Hämeenlinnassa katsomassa Palanderin talon pääsiäisnäyttelyä. Vuonna 1861 rakennettu ja 1800-luvun lopun tyyliin sisustettu kotimuseo oli juhlan kunniaksi somistettu pajunoksin, narsissein ja pääsiäiskortein. Pajunoksien koristuksena olivat vain pajunkissat, koska tuohon aikaan oksien koristelu ei ollut vielä yleistynyt.

 

Lehtori Edvard Palander Ottilia-vaimoineen ja kuusine lapsineen asui puutalossa 1884 – 1904. Vaikka talo on saanut nimensä perheen mukaan, ei sen sisustuksessa ole ainoatakaan Palandereille kuulunutta esinettä. Asunto on kalustettu ajan hengen mukaan lukuisilta eri lahjoittajilta saaduilla esineillä. Palanderin perheen jälkeen talossa asuivat von Fieandtit, jotka olivat läheisissä väleissä Palanderien kanssa. Avioliittojakin solmittiin perheiden lasten kesken.

 

1407021.jpg

Palanderin talon näyttelyyn ja menneiden aikojen tunnelmaan pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla, joita vetävät vanhanaikaisiin vaatteisiin sonnustautuneet oppaat. Opastuksia järjestetään museon aukioloaikana puolen tunnin välein. Järjestelyn etuna on se, että kun museovieras ”viskataan” suoraan näyttelyn ytimeen, ovat huonekalut, koriste-esineet ja muu tavara hyvinkin konkreettisesti läsnä ja helposti katseltavissa useammasta eri suunnasta. Jonkin verran esineitä on myös vitriineissä, mutta ne ovat selvästi vähemmistönä. Pakollisten opastettujen kierrosten harmillisena kääntöpuolena on se, että ryhmän mukana kulkiessa ei kiinnostavien esineiden äärelle ehdi aina pysähtyä niin pitkäksi aikaa kuin haluaisi.

 

Museokäynneistä pitäisi muistaa kirjoittaa aina mahdollisimman pian visiitin jälkeen. Nyt moni jännittävä yksityiskohta on jo ehtinyt kadota päästä lopullisesti. Eräs vierailun kiehtovimmista ja eriskummallisimmista esineistä, nimittäin ”juorupeili”, on kuitenkin jäänyt mieleen. Yhden Palanderin talon ikkunan pieleen oli kiinnitetty pieni peili, jonka avulla talon asukkaat saattoivat huomaamatta tarkkailla Lukiokadulla liikkuvaa väkeä. Juorupeili on näppärä vanha keksintö, josta olisi suurta iloa myös nykypäivän kerrostalokyttääjille.

 

Jos Palanderin talo kiinnostaa, on sinne ensi sunnuntaina 18.5. ilmainen sisäänpääsy Kansainvälisen museopäivän kunniaksi. Monissa muissakin museoissa järjestetään ensi viikolla erityistä ohjelmaa Museoviikon vuoksi. Tarjontaan kannattaa tutustua.

 

1545685.jpg