Mikä ihana rentouttava viikonloppu! Lykkäsin kaikki rästihommat sivuun ja kieltäydyin stressaamasta. Kiirettä on tänä syksynä ollut ihan tarpeeksi, ja yhden viikonlopun laiskottelusta on todennäköisesti enemmän hyötyä kuin haittaa.

Eilen kävin museokauppamessuilla Kansallismuseossa. Messut järjestettiin kahdeksatta kertaa, ja myynnissä oli jos jonkinlaisia tuotteita yli kahdestakymmenestä museokaupasta. Museokauppojen lisäksi mukana messuilla olivat myös Suomen Historiapelit ja Suomen Muinaismuistoyhdistys.
 
Museokauppamessut Kansallismuseossa
 
Museokauppamessujen ajankohta on joululahjojen ostamisen kannalta suotuisa. Ostelinkin kaikenlaista, mitä perustelin lähestyvällä joululla. Nähtäväksi jää, kuinka monesta ostoksesta raaskin loppujen lopuksi luopua. Ainakin Kuopion kulttuurihistoriallisen museon museokaupan Minna Canth -teepaidan pidän varmuudella itse. Paidassa on Canthin lausahdus häntä Päivälehteen vuonna 1892 haastatelleelle Juhani Aholle: ''Minä vähät välitän siitä, mitä ihmiset sanovat!''. Canthin oivallisen asenteen haluaisin itsekin omaksua.
 
Kävin myös katsahtamassa pikaisesti Unelmien koti - Nukkekodit Suomen kansallismuseossa -näyttelyn. Siellä opin, että nukkekodit ovat tärkeitä, kun tutkitaan entisaikojen sisustusta. Loogista, mutta enpä ollut tullut ajatelleeksi aikaisemmin. Kaksi nukkekotia jäi erityisesti mieleen: Suomen ensimmäisen naisylioppilaan Marie Tschetschulinin ja hänen kolmen sisarensa nukkekoti noin 1850-1860-luvulta sekä professori Richard Faltinin "Abessinian ambulanssi" vuodelta 1936. Nukkekodin esittämä ambulanssi eli sotasairaala on kuvitteellinen, mutta "perustuu tositapahtumiin". Kuuluisa sotakirurgi toimi Abessinian ambulanssin ylilääkärinä vuosina 1935-1936, vaikka olikin tuolloin jo eläkkeellä.
  
Tänään pääsin kokeilemaan ”muinaisjäännössuunnistusta”. Jo pari viikkoa sitten ajattelin, että kävelylenkit voisivat tuntua jännittävämmiltä, jos niillä olisi jokin mielenkiintoinen tavoite. Otin siis mukaani Museoviraston Muinaisjäännösrekisteristä tulostamani kartan, ja lähdin etsimään Tanssikallion röykkiötä. Pienen metsässä rämpimisen jälkeen se löytyikin, mutta valitettavasti lumi oli piilottanut sen melkein kokonaan näkyvistä. Täytynee palata kohteelle uudestaan johonkin toiseen vuodenaikaan.
 
Hyvinkään Tanssikallion esihistoriallinen röykkiö 
 
Kivikautisilla asuinpaikoilla vierailua ei lumi onneksi estä, ja olenkin jo tulostanut Muinaisjäännösrekisteristä ensi viikonloppua varten ohjeet Pumppaamo 3:n löytämiseksi. Asuinpaikka sijaitsee viiden kilometrin päässä kotoani ja on siten toiseksi lähin Hyvinkään muinaisjäännöksistä. Talveksi on siis tiedossa pitkiä kävelyretkiä. Jos innostusta riittää, voisin keväällä ja kesällä tehdä lisäksi pienimuotoista inventointia otolliselta vaikuttavilla paikoilla.