<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Olen vihainen.

 

Minua loukkaa syvästi eräiden ihmisten taipumus määritellä tiukasti sivistyneen ihmisen rajat. Rajat, joiden sisällä jokaisen pitäisi pysytellä – tai vähintäänkin teeskennellä pysyttelevänsä.

 

Mielestäni ei yhdelläkään ole oikeutta tai kelpoisuutta omien arvojensa ja mieltymystensä pohjalta lähteä määrittelemään sivistyksen minimivaatimuksia, ainakaan ääneen. Kaikkein vähiten ihmisellä, joka pitää itseään kohtalaisen sivistyneenä.

 

Toisten halveksuminen tai mitätöiminen esimerkiksi näiden ammatin, iän, mielenkiinnon kohteiden tai mielenkiinnottomuuden kohteiden perusteella on toden totta melkoisesti sivistymättömämpää kuin moni muu asia.

 

Tiedän ihmisiä, jotka katsovat kaikkia korkeakoulututkinnon hankkimattomia henkilöitä nenänvarttaan pitkin. Tiedän ihmisiä, joita uuden tuttavuuden koulutustaso ja ammatti kiinnostavat enemmän kuin tämän nimi. Tiedän ihmisiä, joiden mielestä sarjakuvien ja "roskaromaanien" [= termi, jonka jokainen voi näppärästi määritellä oman makunsa mukaan] lukeminen sopii vain lapsille ja todellisuudesta vieraantuneille. Tiedän ihmisiä, joiden mielestä sivistyneen ihmisen tulee säännöllisesti lukea kirjallisuuden klassikoita, käydä teatterissa, oopperassa ja museoissa. Tiedän ihmisiä, joiden mielestä tosi-tv -sarjojen seuraaminen tai tietokonepelien pelaaminen on merkki täydellisestä sivistymättömyydestä. Tiedän ihmisiä, joiden mielestä se, ettei nainen käytä meikkiä kotinsa ulkopuolella, on loukkaus kanssaihmisiä kohtaan. Tiedän ihmisiä, joiden mielestä vain moukka ei ole koskaan kuullutkaan tiedeiden ja taideiden merkkihenkilöistä [valitse haluamasi nimi tähän] ja [valitse toinen haluamasi nimi tähän]. Tiedän ihmisiä, jotka vilpittömästi uskovat olevansa parempia, tärkeämpiä ja hyväkäytöksisempiä kuin muut. Lisäksi tiedän ihmisiä, joille kauniisti kuvioitujen kulissien ylläpitäminen menee tärkeysjärjestyksessä lähes kaiken muun ohitse.

 

Erilaisuus ei ole sivistymättömyyttä. Suvaitsemattomuus on.