Törmäsin sattumalta pari päivää sitten Hyvinkään pääkirjastossa lastenkirjaan Putto, Putti ja Putte Sinebrychoffin taidemuseossa. Koska en tiennyt, että museoaiheisia satukirjoja on olemassakaan, olin tietysti kovasti ilahtunut ja lainasin kirjan itselleni iltalukemiseksi.

 

Vuonna 2007 julkaistun kirjan on kirjoittanut Sinebrychoffin taidemuseon intendentti Minerva Keltanen ja kuvittanut Nadja Sarell. Kirja kertoo kolmesta amoriinista, jotka eräänä kuumana kesäpäivänä päättävät mennä Sinebrychoffin taidemuseoon vilvoittelemaan. Lisäksi heille tarjoutuu tilaisuus tavata tuttuja, sillä Putto on kuullut yhden heidän ystävänsä asuvan museossa.

 

Kirjassa esitellään eräitä taidemuseon teoksia valokuvin ja piirroksin. Amoriinit pääsevät tapaamaan muun muassa Ruotsin kuninkaan Kustaa III:n, jonka peruukin puuteri saa aivastelemaan. Kuningatar Kristiina paljastaa amoriineille aikovansa luopua kruunustaan ja lähteä Roomaan opiskelemaan. Museokierroksen lopussa amoriinit löytävät ystävänsä Cupidon nukkumasta päiväunia ja herättävät tämän laulaen.

 

 

Lapsista kovin vähän mitään tietävänä arvelisin kirjan sopivan parhaiten noin 3-5-vuotiaille. Sen voi tietysti lukea ennen käyntiä Sinebrychoffin taidemuseossa, mutta soveltuupa se varmasti myös luettavaksi osana museomyönteistä lastenkasvatusta. Kirjassa museo näyttäytyy hauskana ja ihmeellisenä paikkana, jossa nauru raikaa ja mielenkiintoisia joskin hiukan outoja henkilöitä tulee vastaan vähän väliä. Kirjasta puuttuu kokonaan saarnaava ja opettavainen henki; museoiden pelisääntöjen opettaminen jääkin vanhempien vastuulle.

 

Pienten selvittelyiden jälkeen sain todeta, ettei Puton, Putin ja Puten museoseikkailu suinkaan ole ainoa lajissaan. Innostuneena aloin väsätä listaa museokirjoista ja huomasin vasta puolivälissä, että Museot.fi:ssä onkin jo tällainen lista otsikolla Satuja ja dekkareita – museo-teema kaunokirjallisuudessa. No, sellaista sattuu. Tässä on kuitenkin museolukemista perheen pienimmille ja vähän isommillekin:

 

Bagge Tapani 2004: Urho ja suuri junaryöstö. (Kolmas Urho-kirja Kirjava kukko -sarjassa)

Urho lähtee luokkansa kanssa vierailemaan museorautatiellä, jossa kuvataan Suuri junaryöstö -lyhytelokuvaa. Koululaiset pääsevät mukaan avustajiksi.

 

de Brunhoff Laurent 2006: Babarin taidemuseo (maanantaisin suljettu).

Celestevillen rautatieasema suljetaan, ja Celeste keksii, että siitä saisi taidemuseon. Babar ja kumppanit tarttuvat tuumasta toimeen.

 

Cousins Lucy 2008: Maisa käy museossa.

Maisa ystävineen tekee retken museoon ja tutustuu vanhoihin esineisiin. Esillä on myös valtava dinosauruksen luuranko.

 

Fearnley Jan 2002: Leevi ja dinosauruksen kynsi.

Leevi pääsee dinosaurusnäyttelyyn. Ongelmat alkavat, kun hän kiellosta huolimatta koskee dinosauruksen kynttä, joka irtoaa.

 

Honkaranta Asta 2001: Verneri Veturi ja Hyrsylän Mutkan matkalaiset.

Verneri Veturi viettää eläkepäiviään Langintalon lelumuseossa. Iltaisin museon lelut heräävät henkiin ja alkavat muistella menneitä.

 

Keltanen Minerva 2007: Putto, Putti ja Putte Sinebrychoffin taidemuseossa.

Kolme amoriinia päättää mennä kuumana kesäpäivänä Sinebrychoffin taidemuseoon vilvoittelemaan. He tutustuvat sfinksiin, kuningatar Kristiinaan, Orfeukseen ja moneen muuhun taideteosten hahmoon.

 

Lauerma Liisa 2000: Tiikerinmetsästäjän koti ja muita tarinoita. Lasten museo-opas.

Lasten tietokirja, jossa esitellään pääkaupunkiseudun museoita ja suomalaisia merkkihenkilöitä elämäntarinoiden, värikkäiden piirrosten ja arkistovalokuvien avulla.

 

Leever Gerard 1991: Peritty museo. Vaarallinen matka Monte Carloon.

                      Sarjakuva-albumi.

 

Lehto Jaana ja Kalliokoski Marjaana 2004: Keskiyön kenkäkekkerit.

Jännittävä tutkimusmatka öiseen Kenkämuseoon, jossa kenkien vuosittaiset kekkerit ovat juuri alkamassa.

 

Levanto Marjatta 1991: Tunnetko? Lasten Ateneum.

Tarinoita lapsille suomalaisista taideteoksista. Kirjan teksteihin ja kuviin perustuva sivusto löytyy myös netistä.

 

Saure Salme 1992: Auroran koiraa katsomassa ja muita museoretkiä Helsingissä.

Monta kiehtovaa tarinaa museoiden esineistä ja kokoelmista. Kirja sopii lapsille ja aikuisille.

 

Seppälä Sauli (toim.) 2002: Koulu museossa.

Millaista oli koulunkäynti entisaikaan? Vastauksia monenlaisiin koulunkäyntiä koskettaviin kysymyksiin.

 

Widmark Martin 2006: Muumion arvoitus. (Lasse-Maijan etsivätoimisto -sarjan 5. osa)

Vallilan museossa tapahtuu kummia! Museon vahtimestari on nähnyt muumion kuljeskelevan ympäriinsä näyttelytiloissa. Lisäksi yksi museon arvokkaimmista tauluista on kadonnut.

 

 

 

PS. Hyvää juhannusta!