<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

1065312.jpg

 

Kun yhdeksäntoista valtiollista museota lakkasi Ruotsissa vuonna 2005 keräämästä asiakkailtaan pääsymaksuja

, kävijämäärät kasvoivat huikeasti. Ilo oli kuitenkin lyhytaikainen, sillä tämän vuoden alussa pääsymaksut otettiin maan uuden hallituksen myötä jälleen käyttöön. Kävijämäärät romahtivat.

 

Suomessa useimmat museot perivät asiakkailtaan sisäänpääsymaksun. Koska näiden joukossa on myös se museo, jossa itse työskentelen, olen päässyt monta kertaa kuulemaan ankaraa kritiikkiä museoiden kohtuuttomista hinnoista. Ei ole aivan harvinainen sellainenkaan asiakas, joka päättää jättää koko museokokemuksen väliin hinnastoon tutustuttuaan.

 

Vaan mitä suomalaisessa museossa vieraileminen loppujen lopuksi maksaa? Kansalaisjournalismin hengessä päätin tutustua Helsingin museotarjontaan ja erityisesti sen hintoihin. Pohjaolettamukseni oli, että maamme hinnakkaimmat museot löytyvät nimenomaan pääkaupungista.

 

Kävin läpi museot.fi -sivustolle ilmoitetut helsinkiläiset museot. En usko, että kaikkia paikkakunnan museoita löytyy sivustolta, joten "tutkimustani" ei siltä osin voine pitää täysin luotettavana. Suuntaa-antava se kuitenkin on.

 

Tutustuin museoiden hintatietoihin paitsi museot.fi -sivustolle kerättyjen esittelyiden kautta myös museoiden nettisivuilla. Jos museolla ei ollut nettisivuja tai niiltä ei löytynyt hintatietoja, luotin museot.fi:n antamiin tietoihin.

 

Tarkastelin Exceliin keräämiäni tietoja, ja kirjoitin aiheesta raportin:

 

1065359.jpg 

 

Rahalla saa ja hevosella pääsee – helsinkiläisten museoiden sisäänpääsymaksut marraskuussa 2007

 

Suomen pääkaupungissa vaikuttaa 65 museota, joista 16:een (n. 24,5 %) on vapaa pääsy. Sisäänpääsymaksun joutuu siis maksamaan 49 museoon.

 

On hyvin tyypillistä, että museoissa on erilaisia hintoja erilaisille asiakkaille. Tietyt vähävaraisemmat kävijäryhmät – esimerkiksi eläkeläiset, opiskelijat, varusmiehet ja työttömät – on monissa tapauksissa pyritty huomioimaan tarjoamalla heille normaalihintaa edullisempia lippuja. Museoilla voi olla hinnastossaan useampiakin eri alennusluokkia: sisäänpääsymaksu saattaa olla esimerkiksi halvempi eläkeläiselle kuin työttömälle. Tässä tutkimuksessa on huomioitu ainoastaan kallein alennushinta. Tosiasiassa museoon voi siis päästä edullisemminkin.

 

Täysihintainen aikuisten sisäänpääsylippu helsinkiläiseen museoon maksaa useimmiten (n. 70 % tapauksista) neljästä kuuteen euroa. Tätä halvemmalla (1-3,5 €) pääsee noin 14 %:iin museoista, ja kalliimmalla (7-10 €) noin 16 %:iin museoista. Täysihintaisen pääsylipun keskihinta on 4,81 €.

 

Lapsilta ei yleensä peritä museon sisäänpääsymaksua. Helsingissä lapset pääsevät noin 83 % museoista maksutta, mutta lapsen määritelmä vaihtelee melkoisesti museoittain. Useimmiten se tarkoittaa alle 18-vuotiasta, mutta toisinaan alle 15-vuotiasta, alle 12-vuotiasta tai jopa alle 7-vuotiasta. Ne museot, jotka perivät lapsikävijöiltään sisäänpääsymaksun, veloittavat yhdestä viiteen euroa. 63,5 %:ssa näistä museoista hinta on 1-2 € ja 36,5 %:ssa 2,5-5 €. Lastenlipun keskihinta on 2,32 €.

 

Noin 85,5 % sisäänpääsymaksullisista museoista myy tietyille kävijäryhmille alennuslippuja. Alennusryhmäläinen pääsee Helsingissä museoon useimmiten (n. 71,5 % tapauksista) kahdesta neljään eurolla. Tätä halvemmalla (1-1,7 €) pääsee noin kuuteen prosenttiin museoista ja tätä kalliimmalla (4,5-7 €) noin 22,5 %:iin museoista. Lipun keskihinta on 3,24 €.

 

Helsingin museoista on taidemuseoita noin 24,5 %. Loput ovat kulttuurihistoriallisia tai erikoismuseoita. Taidemuseoiden ja muiden museoiden hintavertailu paljastaa, että noin 19 %:iin Helsingin taidemuseoista ja noin 26,5 %:iin muista museoista pääsee maksutta sisään.

 

Sisäänpääsymaksullisiin taidemuseoihin pääsee useimmiten (n. 60 % tapauksista) maksamalla viidestä seitsemään euroa. Tätä halvemmalla (3-4 €) pääsee vähän alle 20 % museoista ja tätä kalliimmalla (7,5-10 €) vähän päälle 20 % museoista. Taidemuseon pääsylipun keskihinta on 6,35 €.

 

Kulttuurihistoriallisiin ja erikoismuseoihin pääsee useimmiten (n. 67 % tapauksista) maksamalla neljästä viiteen euroa. 16,5 %:ssa tapauksista museoon pääsee tätä halvemmalla (1-3,5 €) tai tätä kalliimmalla (5,5-8 €). Pääsylipun keskihinta on 4,33 €.

 

1065359.jpg 

 

Useimpien museoiden näyttelyihin pääsee maksutta ainakin silloin tällöin. Eräät museot harrastavat säännöllisiä ilmaispäiviä, esimerkiksi kerran viikossa. Toisilla museoilla vapaan pääsyn -päivät ovat satunnaisempia. Ne voivat liittyvät juhlapäiviin tai tapahtumiin. Esimerkiksi Älä osta mitään -päivää vietetään perjantaina 30.11., ja monet museot eri puolilta Suomea ovat tapahtumassa mukana joko ilmaisen sisäänpääsyn, tavanomaista edullisempien hintojen tai muiden etujen muodossa.

 

Tietoa museoiden ilmaispäivistä kannattaa etsiä etenkin museoiden kotisivuilta, mutta niitä on myös kerätty museot.fi.ssä yhteen.

 

1065359.jpg

 

Lausu mielipiteesi aiheesta! Mitä mieltä olet suomalaisten museoiden hinnoista? Mikä olisi mielestäsi sopiva sisäänpääsymaksu, vai pitäisikö kaikista maksuista luopua? Onko mielestäsi oikein ja kohtuullista, että taidemuseokäynneistä joutuu maksamaan korkeamman hinnan kuin vierailusta kulttuurihistoriallisissa ja erikoismuseoissa?