551339.jpg

 

En olekaan leiponut mitään kananmunatonta useampaan kuukauteen, mutta lähestyvän vapun kunniaksi päätin pyöräyttää kasan sokerimunkkeja. Koska taikina soveltuu hyvin paitsi munkkien myös pullien tekemiseen, päätin samalla vaivalla tehdä pakastimeen satsin voisilmäpullia.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Nämä ovat siitä mainioita kananmunattomia leivonnaisia, että munan puute ei vaikuta makuun tai koostumukseen millään tavalla.

 

Tässä leivonnaisten resepti(t):

 

Ainekset:

 

Yhteiset ainekset:

5 dl maitoa

125 g voita

50 g hiivaa

1½ dl sokeria

1 tl suolaa

2 tl kardemummaa

n. 14 dl vehnäjauhoja

 

Munkit:

kiinteää hilloa

huomattava määrä rypsiöljyä tai kookosrasvaa

sokeria

 

Voisilmäpullat:

maitoa

voita

sokeria

 

Valmistus:

 

Yhteiset valmistusvaiheet:

Lämmitä maitoa ja voita kattilassa, kunnes jälkimmäinen sulaa. Jäähdytä kädenlämpöiseksi. Murusta hiiva taikinakulhoon ja kaada sen päälle maitoseos. Hämmennä, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita joukkoon sokeri, suola ja kardemumma. Lisää vehnäjauhot ja alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.

 

Kohota liinan alla n. puoli tuntia.

 

Leivo taikinasta pyöreitä pullia. Keskikokoisia tai pienehköjä pullia tulee tällä ohjeella noin 30 kappaletta.

 

Munkit:

Ennen kuin kohotat munkkeja, lisää niihin hillotäyte (jos haluat). Paina pullaan sormella kuoppa, jonka täytät kiinteällä hillolla (juokseva hillo ei ole hyvä vaihtoehto, oikeasti). Kisko taikinaa siten, että saat hillon piiloon. Nypi ja painele tiiviiksi. Kohota noin puoli tuntia.

 

Laita kattilaan öljyä niin paljon, että munkit mahtuvat kellumaan siinä. Kattilan pitäisi olla paksupohjainen rautapata, alumiini- tai teräskattila. Kovasti kaikkialla väitetään, että munkkien käsittelyssä reikäkauha olisi käytännöllisin, mutta tavallisella muovilastallakin pärjää erinomaisesti.

 

Kuumenna rasvaa niin kauan, että taikinaan tiputettu pikkuinen taikinanpala alkaa heti porista ja kiehua. Rasva ei saisi olla liian kuumaa, koska silloin munkit palavat pinnasta, mutta jäävät sisältä raaoiksi. Liian viileä öljy kypsentää hitaasti ja sitä ehtii imeytyä munkkeihin enemmän. Maun kannalta jälkimmäinen vaihtoehto on kuitenkin selkeästi pienempi paha.

 

Laita kattilaan vain muutama munkki kerrallaan, jotta öljy ei jäähtyisi. Koska kypsentämisen kestoaika riippuu öljyn kuumuudesta, voi ainoaksi vinkiksi antaa munkin värin tarkkailun. Kun munkki on molemmilta puolilta oikean värinen, se on todennäköisesti valmis.

 

Nosta munkit kattilasta hetkeksi talouspaperille. Varsin nopeasti kannattaa kuitenkin suorittaa sokerointi, sillä kosteaan pintaan sokeri tarttuu parhaiten. Sokerointi onnistuu joko lautasella tai paperipussissa.

 

551340.jpg

Sokerimunkkien valokuvaaminen on uskomattoman sotkuista touhua.

Kameraparka on nyt aivan tahmea.

 

Voisilmäpullat:

Kohota noin puoli tuntia. Voitele maidolla, sulatetulla voilla tai näiden seoksella. Tai jätä voitelematta. Kananmunaa ei todellakaan tarvita.

 

Tällä taikinalla kannattaa tehdä nimenomaan voisilmäpullia, sillä taikinassa on melko vähän sokeria. Tavallisiin pulliin (ja miksei voisilmäversioihinkin) kannattanee laittaa enemmän sokeria taikinaan.

 

Tee kuhunkin pullaan keskelle painauma, johon tunget nokareen voita. Ripottele kuoppaan ja pullan päälle sokeria.

 

Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.