Olen ryhtynyt tämän vuoden alusta pitämään lukupäiväkirjaa ensi kertaa lähes viiteentoista vuoteen. Ensimmäinen yritys kaatui omaan mahdottomuuteensa: lukemisesta tuli suorittamista. Joka päivä piti päästä kirjaamaan vähintään yhden ja mielellään useamman kirjan nimi ruutuvihkon sivulle. Koska pidän lukuhistorian tallentamista tärkeänä, haluan yrittää uudestaan. Tällä kertaa koetan kuitenkin pitää järjen mukana touhussa. En tahdo hukata lukemiani kirjoja, kuten väistämättä tapahtuu, jos joudun luottamaan vain muistiini.

Olisi kovin kiinnostavaa tietää, mitkä kaikki kirjat ovat kulkeneet pääni läpi sen jälkeen, kun viisivuotiaana opin lukemaan. Suurin osa luetusta on tietysti jo unohtunut. Joskus antikvariaatin hyllyn äärellä kumpuaa yllättäviä muistikuvia, jotka joku etäisesti tuttu kansikuva tuo mieleen. Kirjailijoiden ja kirjojen nimiä on liian usein mahdoton palauttaa mieleen.

Tässä kuussa olen lukenut viisi kirjaa: Selma Lagerlöfin Peukaloisen retket villihanhien seurassa, Henry Beardin ja Douglas Kenneyn Lorun sorbusten herrasta, Ngugi wa Thiong'on Variksen velhon, Sheri S. Tepperin Ruohojen maan ja George Orwellin 1984:n. Mainioita teoksia kaikki, paitsi Loru sorbusten herrasta, joka on aivan kammottava (=yrittää olla parodia, mutta kykenee vain loputtomaan eritehuumoriin).

Kuukauden antoisimmaksi kirjaksi valitsen pitkän harkinnan jälkeen Ruohojen maan, jonka kanssa aivan erilainen, mutta lähes yhtä kiehtova lukukokemus oli viime vuonna Tähtifantasia-palkinnon voittanut Variksen velho.

Joulukuussa luin Sheri S. Tepperin teoksen Portti naisten maahan ja ihastuin siihen suuresti. Siksi lainasin kirjastosta myös toisen Tepperiltä suomennettun kirjan, Ruohojen maan. Pidän yleensä fantasiakirjallisuudesta huomattavasti enemmän kuin scifistä, mutta tämä ihmiskunnan tulevaisuuskuvaus on kyllä poikkeuksellisen mukaansatempaava. Vaikka lähtökohta on tavallinen – ihmiskunta on lisääntynyt holtittomasti ja levittäytynyt ympäri avaruutta – on tarina moniulotteinen ja päähenkilöt poikkeavat tavanomaisesta. Uskonnollisen eliitin pyrkimykset, koko tunnetussa maailmankaikkeudessa leviävä tappava mutta salattu tauti, vieraan planeetan outo floora ja fauna, kummallinen metsästysrituaali, joka vaikuttaa ihmismieleen ja monet muut eriskummalliset kuviot muodostavat sotkuisen vyyhdin, josta kirjailija punoo mitä ihmeellisintä tarinaa.

Kannattaa lukea arvio kirjasta täältä.