Kirsi haastoi minut jo viime kuun puolella kursseja keksimään. Jostain syystä asia on venynyt ja vanunut, vaikka ideoiminen on ihmeen hauskaa puuhaa. Kirsin ehdotuksesta kurssitarjontani on tavalla tai toisella museoihin liittyvää.

 

Tässä tehtävänanto:

 

"Ideoi 5-10 kurssia, joille haluaisit osallistua ja haasta viisi muuta jatkamaan meemiä. Koska kurssille on kuulemma kivempaa osallistua kavereiden kanssa, ota omalle kurssilistallesi mukaan yksi haastajasi kursseista, jolle haluaisit myös osallistua."

 

Kirsin kanssa voisin ilomielin osallistua tälle kurssille:

 

  1. Miten päin luu pannaan kurkkuun 

Miten käsitellään henkilöä, joka ilmiselvästi on päättänyt tehdä maanpäällisestä elämästäsi helvetin? Kurssin suorittaneella on valmiudet kommunikoida tehokkaasti naapurin kanssa, joka väittää, että kävelet puukengät jalassa imuroimassa lukaaliasi yökahdelta. Osaat myös puolustautua lähimmän esimiehesi esittämiä aiheettomia syytöksiä vastaan ja saat järkesi juoksemaan riittävän nopeasti sanoaksesi napakasti sille, joka heittelee ilkeyksiä alvariinsa.

 

Ja tässä ideoimani kurssit:

 

  1. Tunne materiaalit

Miten rosteri eroaa teräksestä, messinki pronssista, koivu vaahterasta tai tammesta ja batisti nainsookista, taftista tai musliinista? Tunne materiaalit -kurssilla perehdytään tavallisimpiin huonekaluissa, käyttöesineissä ja tekstiileissä 1700–2000-luvulla käytettyihin materiaaleihin ja lisäksi opitaan tunnistamaan joitain erikoisuuksia.

 

  1. Museossa museon tavalla

Kurssilla paneudutaan museoiden yksilöllisiin käytäntöihin muun muassa kokoelmien hallinnassa ja luetteloinnissa, näyttelyiden suunnittelussa ja rakentamisessa ja ylipäätään kaikissa museoiden keskeisimmissä käytännön töissä. Kurssi soveltuu erityisesti niille, joilla on työkokemusta ainoastaan yhdestä tai kahdesta museosta. Vaihtoehtoisten ajatusten ja käytäntöjen oppimisen edistämiseksi kurssiin kuuluu myös ns. museovaihto-ohjelma: kurssilaiset hankkivat alan työkokemusta muista museoista kuuden kuukauden pituisen työntekijävaihdon aikana.

 

  1. Historiallinen puku

Kurssilla perehdytään pukuhistoriaan ja suunnitellaan ja toteutetaan jonkin menneen aikakauden asukokonaisuus niin autenttisesti kuin vain mahdollista. Historiallinen puku sopii erinomaisesti esimerkiksi larppaajien ja museo-oppaiden käyttöön.

 

  1. Vanhan kirjallisuuden lukupiiri

Lukupiirissä luetaan vanhaa suomen- ja ruotsinkielistä kirjallisuutta ja keskustellaan siitä yhdessä. Kaunokirjallisuuden lisäksi tutustutaan myös esimerkiksi erilaisiin oppaisiin ja käsikirjoihin.

 

  1. Tuhat museota

Verkkokurssin muodossa toteutettu kurssi antaa mahdollisuuden tutustua kattavasti erilaisiin ja eri puolilla maata sijaitseviin museoihin ”tuhannen museon Suomessa”. Tietotekniikan avulla kaukaisimmatkin näyttelyt siirtyvät kurssilaisten kotiin saakka. Kurssilla osallistutaan opastetulle kierrokselle kolmeenkymmenen museon perusnäyttelyssä webbikameran avustuksella.

 

Haastan kursseja ideoimaan Himmun, Peukun, Kirsi-Marian ja kaikki muutkin museoalalla nyt, menneisyydessä tai tulevaisuudessa vaikuttavat tai vaikuttaneet lukijani.