Tammikuun alussa teimme Natan ja kaksosten kanssa retken Suomen Rautatiemuseoon**, mikä sai minut pohtimaan yhtälöä pienet lapset + museot. On aivan ilmiselvää, että lapset ovat haasteellisia museokävijöitä, jotka vaativat aivan eri tavalla huomioon ottamista kuin aikuiset. Kolmevuotiaan silmin museot lienevät keskimäärin tavattoman tylsiä paikkoja, joissa huvitukset – mm. juokseminen, meluaminen, kiipeäminen ja hypistely – on supistettu minimiin.

 

 

Rautatiemuseo on museona lapsiystävällinen, sillä massiivisia vetureita ja junavaunuja ei ole kovin helppo ahtaa vitriiniin piiloon. Ne eivät myöskään mene rikki, vaikka natiainen vilistäisikin epähuomiossa ja innostuneena niitä päin. Todennäköisemmin kärsivät vanhemmat havaittuaan öljytahroja lapsensa vaatteissa.

 

Vaikka omasta mielestäni Rautatiemuseo on miellyttävällä tavalla osallistava, oli se ankarien museokriitikoiden, Rauhan ja Lahjan, mielestä kuitenkin suurimmalta osin melko tylsä kokemus. Heidän kannaltaan olisi ollut suotavaa, että useampaan kuin kahteen junaan olisi päässyt sisälle leikkimään, ja interaktiivisuutta olisi muutenkin voinut olla enemmän. Toisaalta uskon, että muutamaa vuotta vanhemmille lapsille – joille on jo ehtinyt siunaantua kärsivällisyyttä hiukan enemmän – Rautatiemuseo voisi olla melkoinen kokemus.

 

Mielelläni opettaisin (aivopesisin) kummityttöni jo pienestä pitäen innokkaiksi museokävijöiksi, mutta mitenkään erityisen helpoksi ei suunnitelma ole ainakaan vielä osoittautunut. Kolmevuotiaille sopivien museoiden löytäminen ei ole kovin yksinkertaista, ja kaikkein vähiten tahdon opettaa lapsille, että museot ovat niitä tylsiä ja ikäviä paikkoja, joissa ei saa koskea mihinkään ja joista kummitätiä ja äitiä ei saa ulos kulumallakaan.

 

 

 

Otankin siis vinkkejä lapsiystävällisistä museoista malttamattomana vastaan.

 

 

 

* Pakkohan se on uskoa, kun kaksi määrätietoista tyttöä vakuuttaa: ne isot kapistukset Rautatiemuseossa ovat tietysti laivoja!

 

** Edellisen kerran kävin samaisessa museossa marraskuussa 2006.

 

 

Kuvien liittämisen kanssa on hämäräperäisiä ongelmia, joten täytyy jättää se myöhemmäksi.

 

Lisäys myöhemmin illalla: Sain kuvat liitettyä. Nyt hiippailen nukkumaan ja palaan vastaamaan kommentteihin joskus, kun olen vähän virkeämpi :)