1239980.jpg

 

Kerran kauan sitten ostin lähikaupasta banaanitertun ja sain kaupanpäälliseksi pikkuruisen banaanintaimen. Se oli istutettu ruukkuun, joka mahtui muoviseen kertakäyttömukiin. Tuo hassu pieni kasvi sulatti sydämeni.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Alusta saakka olen ollut huolissani banaaniparan puolesta, sillä olen aikuisiällä tullut tunnetuksi huonekasvien surmana. Upea violetti juoru, jonka sain kolmevuotiaana, muuttui hennon vaaleanvihreäksi pian sen jälkeen, kun muutin sen kanssa pois äitini hellästä huomasta. En onnistunut pelastamaan ensimmäisen oman huonekasvini henkeä. Hiukan myöhemmin kuoli lapsuuteni kiinanruusu ja vuosi sitten pitkän ja piinallisen kitumisen jälkeen olemattomiin laihtuneet kaktukset. Niiden parempionniset sisarukset tietysti nauttivat pitkästä elämästään äitini ikkunalaudalla.

 

Tällä hetkellä hallussani on viisi huonekasvia: liki kaikki lehtensä pudottanut sitrus, keltaiseksi muuttunut onnenbambu, valmistujaislahjaksi saamani tuntematon kasvi, jossa muistan aikoinaan olleen kauniita vaaleanpunaisia kukkia, ihmeellisen hyvinvoiva käpypalmu (vain yksi kuollut lehti!) ja suorastaan huolestuttavassa tilassa oleva kääpiöbanaani.

 

Pidän suurena ihmeenä, että olen saanut banaanin pysymään hengissä jo lähes viiden vuoden ajan. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että toivo on mennyttä.

 

Muuton jälkeen huomasin kasvin lojuvan ruukussaan apaattisen näköisenä. Se oli kaatunut kyljelleen, ja sen lehdet olivat menettäneet mehevän tummanvihreän värisävynsä. Kahdella syömäpuikolla tehdyt tutkimukset (kaivaukset) paljastivat, että lähes kaikki juuret ovat kadonneet salaperäisesti. Paniikkiratkaisuna päätin vaihtaa mullat.

 

1239981.jpg 

 

Viimeiset kaksi päivää olen tuijottanut näivettyvää banaania huolissani ja miettinyt, miksi rakkaimmille kasveille käy aina näin. Ja miksi toisaalta se piinallisen hajuinen hyasintti, jonka vein parvekkeelle pari päivää joulun jälkeen ja unohdin, oli edelleen hengissä kolme viikkoa myöhemmin (tullakseen viskatuksi pois)?

 

 

Lisäys 1.2.2008 klo 21:11

 

Banaani näyttää päivä päivältä huonommalta.

 

Tänään näin Kodin Ykkösessä kääpiöbanaaneita myynnissä 14,90 eurolla. Voiko vanhan rakkaan kasvin korvata uudella? Tässäpä moraalinen dilemma.