Sain aikaisemmin tällä viikolla kutsun ensi toukokuussa järjestettävään Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan promootioon, mutta lyhyen pohdinnan jälkeen päätin jättää tapahtuman väliin. Tavallaan olisi hauskaa osallistua tällaiseen vanhoja perinteitä kunnioittavaan juhlaan, mutta toisaalta en voi kuvitella itseäni pyörähtelemässä hienoissa hepenissä tanssilattialla – mikä on yksi kolmepäiväisen promootion keskeisistä ohjelmanumeroista. Järkyttävä ajatuskin! Luonnollisesti en samasta syystä aikoinaan osallistunut wanhojen tansseihinkaan.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

254477.jpg 

Nykyään Helsingin yliopiston päärakennuksen suureen juhlasaliin sijoitettu kateederi on valmistettu vuonna 1814 Turun akatemiaa varten. Uskomatonta kyllä kateederi on säästynyt ehjänä sekä Turun palosta vuonna 1827 että yliopiston päärakennuksen pommituksesta vuonna 1944.

 

Promootioiden järjestämisen perinne on Euroopassa alkanut jo keskiajalla, mutta Suomeen se ei luonnollisestikaan rantautunut ennen kuin tänne saatiin yliopisto. Ensimmäinen promootio järjestettiin 1643 eli kolme vuotta Kuninkaallisen Turun akatemian perustamisen jälkeen. Kyseessä oli filosofisen tiedekunnan – tiedekunta, joka nykyään on olemassa ainoastaan promootioiden yhteydessä – promootio, johon osallistui kymmenen promovendiä. Tämän jälkeen promootioita on järjestetty säännöllisin väliajoin aina tähän päivään saakka ensin Turun akatemiassa, sitten Keisarillisessa Aleksanterin -yliopistossa ja lopulta Helsingin yliopistossa. Myös muut yliopistot ja korkeakoulut ovat 1900-luvun aikana (eipä niitä toisaalta aikaisemmin ollutkaan) ottaneet perinteen omakseen.

 

Perinteitä kunnioittavan museoihmisen pitäisi varmaankin promootioon osallistua, mutta ... katsotaan asiaa uudestaan sitten 3-4 vuoden kuluttua, kun seuraava promootio on taas tuloillaan.