Olen onnistunut välttelemään flunssaviruksia yli vuoden ajan, mutta enää en päässyt karkuun. Maija Suovan toimittamasta Joka naisen niksikirjasta (1951, 4. painos) löytyy onneksi vinkkejä, joista nuhakuumeinen saa virkistystä paitsi kropalleen myös kotona nököttämisen puuduttamalle mielelleen.

 ”Jos kurkku tuntuu aralta, lievittää sitä suolavedellä suoritettu huuhtominen. Pätevä keino on myös kylmä lämmittävä [sic] kääre, joka on asetettu tiiviisti kurkulle.”
 
”Haalea suolavesi (1 tl. lasilliseen vettä) parantaa nuhan, jos sitä vetää usein nenän läpi heti nuhan alussa.”
 
”Jos käheys aiheutuu vilustumisesta, auttaa lämpimässä vedessä tai mieluimmin öljyssä kasteltu kääre. Jos käheyden yhteydessä esiintyy liman muodostumista, on hengitettävä lämmintä höyryä. Kiehuvaan veteen tiputetaan muutama pisara eucalyptusöljyä ja vesiastian päälle asetetaan suppilo alassuin. Ellei tarpeeksi suurta suppiloa ole, voi sellaisen tehdä vaikka pahvista. Suppilon suu pannaan suuhun. Tällä tavoin joutuu höyry suoraan ilmatiehyeihin.”
 
”Epälukuisten yskänlääkkeitten joukossa on miellyttävänmakuisiakin.
1.      Sekoitus, jossa on puoleksi sitruunaa ja puoleksi hunajaa.
2.      Lämmintä omenamehua ja hunajaa.
3.      Lämmitetty olut.
4.      Kuppi lämmintä vettä, hieman alteemehua [ilmeisesti altee on althea eli lääkemalva eli rohtosalkoruusu] ja 15 pisaraa anista.
5.      Paremman puutteessa voi alkavaan yskään kädenkäänteessä kotona valmistaa seuraavan niin ikään miellyttävän seoksen: puoleen kupilliseen kermamaitoa tiputetaan ruskeaksi poltettua sokeria 5-8 palaa ja se nautitaan heti lämpimänä. -- --”
 
Todennäköisesti Maija Suovan kokoamista ohjeista on jotakuinkin yhtä suurta apua flunssan oireiden helpottamisessa kuin keskimääräisistä netistä löytyvistä apukeinoista ja vinkeistä. Lisäksi kirja tarjoaa potilaalle kaikkea muutakin hyödyllistä, esimerkiksi neuvoja rohtuneitten huulten pehmittämiseen. Flunssan jälkeen huulirasvan valmistusohjeelle on takuulla tarvetta.
 
”Rohtuneet huulet
1.      Rohtuneita huulia voidellaan glyseriinillä. Parempaa ja terveellisempää on seuraava seos: 60 g sianrasvaa, 35 g makeata manteliöljyä, 45 g valkoista vahaa. Ainekset sulatetaan kiehuvaan veteen asetetussa astiassa, sekoitetaan hyvin ja seokseen lisätään n. 12 pisaraa ruusuesanssia. Sen voi värjätä karmiininpunaiseksi. Ellei ole käytettävissä taatusti myrkytöntä väriä, on varminta panna voiteeseen hedelmäväriä tai vastakeitettyä mansikkamehua, josta tulee kaunis väri.
2.      Huulten rohtumista voi estää rasvaamalla huulet aamuin illoin ja nauttimalla kaksi askorbiinitablettia päivässä.