373273.jpg

 

Kaipaatko ympärillesi säpinää? Kiihkeitä tunteita, kauniita kasvoja, kolmiodraamoja? Kannattaa poiketa Hyvinkään rautatieasemalle illalla. Todennäköisesti meno ympärilläsi on sen verran villiä, että kirjaan tuskin kykenet syventymään.

 

Paikallinen nuoriso viihtyy erinomaisesti – ainakin näin talven kylmyydessä – lämmitetyssä asemarakennuksessa. Ja miksipä ei viihtyisi? Arkkitehtuuri on tyylikästä, kahvio avoinna ja vessaankin pääsee suhteellisen pienellä rahalla. Historiaakin rakennukselle on kertynyt jo lähes lähes 150 vuotta, ja monet keskeiset henkilöt – kuten esimerkiksi keisari Aleksanteri II – ovat siellä vierailleet. Tosin epäilen, että historia nuorisolla viimeksi on mielessä.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

373276.jpg

Junaa on hyvä odottaa sisällä lämpimässä.

 

Arkkitehti Carl Albert Edelfeltin suunnittelema asemarakennus valmistui vuonna 1861 ja on Hyvinkään keskustan vanhin julkinen rakennus. C. A. Edelfelt – Hämeen lääninarkkitehti siihen aikaan – sai tehtäväkseen piirtää asemarakennukset Suomen ensimmäiselle rautatieosuudelle, ja tähän sarjaan myös Hyvinkään asema kuuluu. Kaikki asemarakennukset eivät ole säilyneet, eivätkä kaikki ole enää alkuperäisessä käytössä. Esimerkiksi Tikkurilan asemarakennuksessa on nykyään Vantaan kaupunginmuseo.

 

373280.jpg

C. A. Edelfeltin suunnittelema puinen asemarakennus. Rakennusta laajennettiin 1890-luvun alussa, ja vain keskiosa on alkuperäinen.

 

Wikipediassa sanotaan, että C. A. Edelfeltin tunnetuin työ oli juuri Helsinki-Hämeenlinna -radan asemarakennusten suunnitteleminen. Kehtaan olla eri mieltä. Tunnetuin työ oli selvästi hänen vuonna 1854 syntynyt poikansa Albert.

 

373278.jpg 

Hyvinkään rautatieasema on taatusti yksi kaupungin keskeisimmistä menomestoista. Moni työskentelee Helsingissä tai Hämeenlinnassa ja kulkee junalla töihin. Aseman parkkipaikka onkin arkisin hyvässä käytössä.

 

Hyvinkään asemarakennuksessa sijaitsee viehättävä liike Lahja- ja antiikkiseisake Ky, jossa on myynnissä vanhaa tavaraa ja kirjoja – matkalukemista löytyy varmasti! Tämänpäiväisen tutustumisen pohjalta uskallan väittää, että kirjavalikoima on laaja ja hinnat suhteellisen edulliset.