Eräs ystävättäreni mainitsi eilen lukeneensa taannoin tutkimusta, jossa museoiden suurkuluttajiksi oli määritelty ne henkilöt, jotka käyvät vuoden aikana vähintään neljässä museossa. Tämä kertoo hyvinkin selkeästi siitä, kuinka vähän ihmiset ylipäätään museoissa vierailevat. Neljä kertaa on uskomattoman vähän!

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Olen viime aikoina koettanut muistella, missä kaikissa museoissa olen käynyt. Koska olen uskomattoman epäjärjestelmällinen monissa asioissa, en luonnollisestikaan ole pitänyt kirjaa museokäynneistä niiden yhteydessä, ja jälkikäteen on kovin vaikeaa muistaa missä onkaan käynyt ja milloin.

 

Sain tänä vuonna ensimmäistä kertaa työn puolesta ns. ICOMin (International Council of Museums) kortin, jonka ihmeellisin ja rakastettavin ominaisuus on se, että kaikkiin (tai lähes kaikkiin) museoihin pääsee ilmaiseksi. Kortti kelpaa myös ulkomailla (yleensä, Italiassa siitä ei kuulemani mukaan ole suurtakaan iloa). ICOMin kortti on luultavasti tuplannut (tai triplannut) museokäyntieni määrän.

 

Tässä on jonkinlainen luettelo museoista ja näyttelyistä, joissa olen vieraillut vuoden 2005 joulukuusta lähtien (tätä kaukaisempia museokäyntejä en jostain syystä saa palautettua mieleeni ollenkaan luotettavasti). Museot on listattu kutakuinkin käyntijärjestyksessä (niin hyvin kuin vielä pystyn järjestyksen palauttamaan mieleeni). Lista ei välttämättä ole kattava.

 

Rheinisches Landesmuseum <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />Bonn (Bonn)

Römisch-Germanisches Museum (Köln)

Cologne Cathedral Treasury (Köln)

Didrichsenin taide- ja kulttuurimuseo / Maya II (Helsinki)

Amos Andersonin taidemuseo / Alphonse Mucha (Helsinki)

Taidemuseo Tennispalatsi / India Express – pyhää ja populääriä (Helsinki)

Designmuseo (Helsinki)

Espoon kaupunginmuseo / Aurora Karamzin (Espoo)

Helsingin kaupunginmuseo: Hakasalmen huvila / Kunnon kansalainen (Helsinki)

Heureka (Vantaa)

Postimuseo (Helsinki)

Joensuun taidemuseo / Marja Suna – Muotoja (Joensuu)

Kluuvin Galleria / Tom of Finland (Helsinki) x 2

Tekniikan museo (Helsinki)

Panssarimuseo (Parola)

Suomen tykistömuseo (Hämeenlinna)

Amsterdams HistorischMuseum (Amsterdam)

Tropenmuseum (Amsterdam)

Allard PiersonMuseum (Amsterdam)

Rembrandthuis (Amsterdam)

Helinä Rautavaaran museo (Espoo)

Leikkilinna, Suomen lelumuseo (Espoo)

EMMA – Espoon modernin taiteen museo (Espoo)

 

Panin listaan mukaan myös Heurekan, vaikka se ei olekaan museo, sekä EMMAn, vaikka olenkin vain kävellyt sen läpi Helinä Rautavaaran ja Leikkilinnan avajaisten yhteydessä. Niissä tapauksissa, kun olen mennyt museoon nimenomaan tietyn vaihtuvan näyttelyn takia, olen maininnut myös näyttelyn nimen. Kirjoitan myöhemmin yksityiskohtia joistain kiinnostavimmista museokäynneistä ja kerron miksi päädyin Tom of Finland näyttelyyn kaksi kertaa (muistaakseni vieläpä perättäisinä päivinä).

 

Antakaa anteeksi, en jaksanut kaivaa linkkejä noihin kaikkiin museoihin ;)