Viime kesänä törmäsin sattumalta Suomen Lääkärilehden numeroon 40 / 2005, jossa oli Tapani Tikkakosken, Sakari Räisäsen ja Simo Räisäsen mielenkiintoinen artikkeli hylkeenpyytäjiä uhkaavaasta sairaudesta. Artikkelissa kerrottiin tuskallisen kipeästä pehmytkudosinfektiosta, joka tarttuu hylkeen puremasta tai hylkeen nylkemisestä paljain käsin. Tämä (nykyään) harvinainen sairaus tunnetaan nimillä hyljekäsi, hyljesormi ja traanimyrkytys. Taudinaiheuttajasta ei ole varmuutta, mutta epämiellyttävät oireet ovat kyllä hyvin tiedossa. Artikkelissa kerrottiin muun muassa entisaikain hylkeenpyytäjistä, jotka piinavan kivun vuoksi katkaisivat kirveellä sormensa.

 

Hylje ja kouluttaja. Kuva otettu Tromsøn Polariassa heinäkuussa 2003.

 

Arkeologin näkökulmasta hyljekäsi kuulostaa kiinnostavalta sairaudelta. Suomen kivikauden yhteydessä puhutaan usein "kalastaja-hylkeenpyytäjistä" "metsästäjä-keräilijöiden" sijaan. Hylkeet olivat Suomessa esihistoriallisella ajalla tärkeää riistaa. Kivikaudella niitä oli saatavilla kolmea lajia: norppia, harmaahylkeitä ja grönlanninhylkeitä. Suomen Lääkärilehdessä kerrotaan, että traanimyrkytyksen aiheuttaja esiintyy kaikissa pohjoisen pallonpuoliskon suolaisen veden hylkeissä ja hylkeensukuisissa eläimissä. Makean veden hylkeistä tautia ei kuitenkaan voi saada. Oleellinen kysymys onkin, että oliko sairaus olemassa jo esihistoriallisella ajalla.

 

Ihmeellistä kyllä, en muista koskaan kuulleeni hyljekädestä missään arkeologisessa yhteydessä. Kun hylkeenpyytäjien vuosituhansien takaista elämää tutkitaan, on elinkeinoon keskeisesti liittyvä invalidisoiva sairaus kuitenkin sellainen, joka pitäisi ottaa – edes ajatuksen tasolla – huomioon.

 

Kivikautisten hylkeenpyytäjien on täytynyt olla erittäin varovaisia saaliseläintensä kanssa, sillä tauti aiheuttaa kädelle paitsi pahoja kipuja myös muita toimintakykyä merkittävästi heikentäviä vaivoja. Traanimyrkytys herättää paljon kysymyksiä, joihin on vaikea löytää helppoja vastauksia. On todella harmillista, ettei Suomen maaperässä säily orgaaninen aines kuin lyhyitä aikoja. Hyljekäsi on sellainen sairaus, jonka varmaankin pystyisi ihmisluiden jäänteistä toteamaan.

 

Pohjoisnorjalaista maisemaa kesällä 2003.