<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

1587241.jpg 

 

Saimme tuoretta raparperia Miehen isoäidin kasvimaalta ja arvelimme, että raparperipiirakka voisi olla hyvää. Ehdotin perinteikästä "raparperi-mansikkapiirakkaa", mutta Mies oli halukas kokeilemaan mustikan ja raparperin yhdistelmää. Päädyimme kompromissiin.

 

1587216.jpg

 

En ole ennen leiponut raparperipiirakkaa, joten aloin tietysti googlettaa reseptejä. Näyttäisi siltä, että munattomat raparperipiirakat tehdään yleensä piimätaikinaan. Arvelin, että piimän voisi korvata maustamattomalla jugurtilla, jolloin ylijäämällekin olisi helpompi keksiä käyttöä.

 

Lopulta tein piirakan tällaisella ohjeella, joka on mukaelma netistä löytämistäni resepteistä:

 

Raparperi-mansikka-mustikka -piirakka

(munaton)

 

n. 3,5 raparperin vartta

hiukan alle 0,5 dl sokeria

 

4 dl maustamatonta jugurttia (rasvatonta)

200 gr voita

6 dl vehnäjauhoja

2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1,5 tl soodaa

 

mansikoita

mustikoita

sokeria

vaniljasokeria

kanelia

 

Aloitin kuorimalla ja paloittelemalla raparperit. Keitin niitä hetken verran kattilassa sokerin kanssa, jotta ne pehmenisivät hiukkasen. Sekoitin sulatetun voin ja jugurtin keskenään ja toisaalta kuivat ainekset keskenään. Yhdistin seokset.

 

Voitelin suurimman piirakkavuoan, minkä löysin (halk. 30 cm), mutta se osoittautui paiston aikana sittenkin liian pieneksi. Kaadoin ja tasoittelin taikinan vuokaan.

 

1587226.jpg

 

Asettelin raparperinpalaset taikinan päälle. Toiselle puolelle piirakkaa viipaloin tuoreita mansikoita, toiselle ripottelin jäisiä mustikoita. Päälle sirottelin sokeria, vaniljasokeria ja kanelia.

 

Paistoin piirakkaa 200 asteessa 35 minuuttia. Taikina kohosi uunissa turhan paljon, mistä oli seurauksena mustikkamehujen valuminen uunin pohjalle kärventymään. Onneksi ehdin avata ikkunan ennen kuin palohälytin alkoi ujeltaa. Seuraavalla kerralla täytyy tehdä pienempi taikina tai käyttää uunipeltiä.

 

1587221.jpg

 

Raparperipiirakka maistui vallan erinomaiselta vaniljajäätelön kanssa. Tätä reseptiä tulen taatusti hyödyntämään tulevaisuudessakin.

 

1587220.jpg

 

Lopuksi voin paljastaa, että mansikka sopii mustikkaa paremmin yhteen raparperin kanssa. Vaan hyvältä maistuu mustikan ja raparperinkin yhdistelmä.