Edellisessä kirjoituksessani mainitsin, että Kodin Ykkösessä myydään viehättäviä lihansyöjäkasveja. Noh, monien sattumien kautta olen nyt yhden tällaisen kasvin onnellinen omistaja.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Törmäsin sattumalta töiden jälkeen keskustassa erääseen ystävättäreeni (uskomatonta kyllä miten pieni kaupunki Helsinki on, edellisen kerran osuimme yllättäen vastakkain samaisen ystävättären kanssa pari viikkoa sitten, vieläpä noin 40 metrin päässä paikasta, jossa nyt kohtasimme). Päätimme mennä kävelylle Kasvitieteelliseen puutarhaan, jonne onnistuimme vahingossa jäämään lukkojen taakse. Emme osanneet kuvitellakaan, että portit voitaisiin lukita jo viideltä. Onneksi löysimme alueelta erään ystävällisen henkilökunnan edustajan, joka päästi meidät pois :)

 

Ystäväni halusi ostaa minulle Kodin Ykkösestä myöhästyneeksi syntymäpäivälahjaksi huonekasvin. Tätä hän on suunnitellut jo pitkään, mutta koska olemme viime aikoina tavanneet joko sattumalta tai epäkäytännöllisissä paikoissa, on toteutus siksi viivästynyt. Kodin Ykkösessä luonnollisesti mainitsin, että edellisenä päivänä olin ihmetellyt samaisessa kaupassa käydessäni lihansyöjäkasveja. Tämän kuultuaan ystäväni päätti ostaa sellaisen minulle, vaikka alunperin hänellä olikin ollut mielessä ilmaapuhdistavilta ominaisuuksiltaan erinomainen palmu. No, puhdistaahan lihansyöjäkasvikin ilmaa, omalla tavallaan. Vapiskaa banaanikärpäset! ;)

 

Kaisaniemen Kodin Ykkönen on minulle rakas shoppailupaikka. Siksi olenkin huolissani, sillä olen viime aikoina kuullut puheita, että se olisi aikeissa lopettaa toimintansa joskus lähitulevaisuudessa. Toivottavasti nämä huhut ei pohjaudu tosiasioihin. Missä muuten voin tehdä heräteostoksia?

 

Huhut kertovat myös, että Helsingin yliopisto kaavailee yhdistävänsä useimmat keskustakampuksen pienistä kirjastoista yhdeksi suureksi kirjastokompleksiksi. Ja mikäpä olisikaan luonnollisempi sijoituspaikka tälle tulevaisuuden kirjastolle kuin huonekaluista, astioista, viherkasveista ja kahvinkeittimistä tyhjennetty Kodin Ykkönen? Sijaitseehan samaisessa talossa jo entuudestaan Opiskelijakirjasto.

 

Keskustakampuksen kirjastojen yhdistämishankkeet ovat tiettävästi aiheuttaneet kauhua ainakin henkilökunnan keskuudessa. Tämänkaltaisten yhdistämistoimenpiteiden yhteydessä pyritään usein työntekijämäärän supistamiseen, ja tokkopa tämä hanke on mikään poikkeus. Opiskelijoiden mielipiteitä kirjastohankkeesta en ole kuullut. Heidän kannaltaan saattaa olla käytännöllistäkin, etteivät kirjastot ole siroteltuna pitkin poikin keskustaa. Toisaalta voisi ajatella, että monet opiskelijatkin arvostavat nykyisessä tilanteessa sitä, että keskustakampuksen kirjastot sijaitsevat pääasiassa vanhoissa, historiallisissa rakennuksissa. Esimerkiksi oikeustieteellisen tiedekunnan kirjasto Fabianinkadulla on vuonna 1931 valmistuneessa rakennuksessa, joka toimi pitkään yliopiston hammasklinikkana. Unioninkadulla sijaitseva humanistisen tiedekunnan Topelia-kirjasto taas sijaitsee 1820-luvulla valmistuneessa kantonistikoulussa. Kantonistikoulun aika oli kuitenkin lyhyt: Topelia-kortteli on itseasiassa ollut suurimman osan historiastaan sairaalakäytössä.

 

Vanhojen rakennusten ja niihin liittyvien tarinoiden kautta on helpompi hahmottaa Helsingin yliopiston historiallisia juuria ja vanhaa Keisarillisen Aleksanterin -yliopiston aikaa. Keskustakampus on jotain aivan muuta kuin yliopiston kampukset Viikissä, Kumpulassa ja Meilahdessa, ja niiden vastapainona se olisi hyvä sellaisena säilyttääkin. Kirjastojen yhdistämissuunnitelma ei välttämättä tarkoita mitään sen kummallisempaa, mutta jos vastaavanlaisia – paljon yhtenäistä tilaa vaativia – hankkeita tulee paljonkin eteen, saattaa jossain vaiheessa alkaa (jälleen) keskustelu siitä, että pitäisiköhän yliopisto siirtää kokonaan pois Helsingin keskustasta.