Vaikka valmistuin jo pari vuotta sitten, kuulun edelleen opiskeluaikaisen ainejärjestöni sähköpostilistalle. On hauskaa seurata sivusta, mitä laitoksella ja opiskeluympyröissä tapahtuu. Tänään postituslistalle ilmestyi kiinnostava lehdistötiedote, joka oli otsikoitu Mäyräkoirasta sikspäkkiin: BILEOPAS AVUKSI OPISKELIJOIDEN ALKOHOLINKÄYTÖN ITSEHALLINTAAN. Lehdistötiedote käsitteli vuosina 2005 ja 2006 toteutettavaa projektia, jonka tavoitteena on vaikuttaa korkeakouluopiskelijoiden alkoholin käyttöön ja alkoholiin liittyviin asenteisiin. Asennekasvatuksen tueksi on netissä julkaistu Mäyräkoirasta sixpäkkiin. Bileopas korkeakouluopiskelijalle ja bileiden järjestäjälle.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Yksi Mäyräkoirasta sixpäkkiin -hankkeen esille nostamista ongelmista on opiskelijoiden keskuudessa vallitseva negatiivinen suhtautuminen juomattomuuteen. Railakas opiskelijaelämä tavallaan jo oletusarvoisesti pitää sisällään alkoholin runsaan käytön. Jos joku – syystä tai toisesta – haluaa noudattaa hillittyjä juomatapoja tai suorastaan karttaa täydellisesti alkoholin nauttimista, joutuu hän usein epämiellyttävällä tavalla huomion kohteeksi ja selittelemään massasta poikkeavaa käyttäytymistään.

 

Toivottavasti Mäyräkoirasta sixpäkkiin -projektilla olisi edes hieman vaikutusta asenteisiin. Tavallaan edellytykset muutokselle kai ovat olemassa – tutkimuksen mukaan noin joka seitsemäs opiskelija katsoo joutuvansa yhteisön painostuksesta juomaan enemmän kuin haluaisi. Toisaalta taas on vaikea nähdä, että iloinen – ja kostea – opiskelijaelämä voisi pari vuotta kestävän hankkeen vaikutuksesta muuttua miksikään.

 

Tämä asia koskettaa minua henkilökohtaisesti, sillä osittain juomattomuuteni vuoksi tutustuin aika huonosti muihin saman alan opiskelijoihin sinä neljänä ja puolena vuotena, jotka vietin Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa. On yllättävän hankalaa sulautua opiskelijayhteisöön, jos omaa lähes absolutistiset juomatavat – eikä muutoinkaan ole kaikkein sosiaalisin persoonallisuus.

 

Ihmiset suhtautuvat eri tavalla henkilöön, joka ei halua humaltua. Kyse ei ole pelkistä bileistä, vaan juomaton ihminen saa helposti tosikon hikarin leiman. Lisäksi on hyvin tyypillistä, että jokaisen oppiaineen keskuudessa vallitsee vakaa uskomus, että juuri kyseisellä alalla on enemmän juhlivaisia ja ”juoppoja” ihmisiä kuin muilla aloilla. Jos ei siis juo kuten esimerkiksi lääkäri tai arkeologi tai filosofi tai matemaatikko tai <minkä_tahansa_oppiaineen_edustaja>, voidaan asiaa jopa tulkita niin, että on alalle soveltumaton.

 

*

 

Tulipas taas tilitys. Synkistelypäivä meneillään, varmaan ainakin osittain ikävien ilmojen takia. Ehkä huomenna kirjoitan jotain pirteämpää, vaikkapa Helsingin kaupunginmuseosta, johon olen erään ystävättäreni kanssa menossa töiden jälkeen.