Viime aikoina ovat päätäit olleet useampaankin otteeseen puheenaiheena työpaikkani kahvipöydässä. Pipokausi (jos nykyään sellaisesta voi edes puhua) on alkanut, ja kuulemma kouluissa sekä tarhoissa kierrätetään jälleen kerran täiepidemioista kertovia varoituslappuja.

 

Eräs työkaverini valitteli, kuinka kallista täishampoo onkaan – yksi pullo riittää vain yhden pään pesemiseen ja maksaa maltaita. Hänen perheessään on tänä syksynä vältytty ikäviltä öttiäisiltä, mutta muistot aikaisemmasta täiepisodista olivat jääneet piinaavina mieleen.

 

Täiden hävitykseen käytetyt täishampoot perustuvat myrkkyjen kaikentappavaan voimaan. Ötökät ovat kuitenkin alkaneet kehittyä resistanteiksi monille myrkyille, joten myyntiin on viime aikoina tullut myös uudenlaisia aineita. Niiden teho perustuu siihen, että ne tukkivat täiden normaalin aineenvaihdunnan tai tukehduttavat täit turmioon. Ajatus ei suinkaan ole uusi, vaikka onkin otettu uudelleen käyttöön. Esimerkiksi Armas Ruotsalainen kirjoitti 1916 kirjassaan Sairas lapsi. Oppaaksi äidille täidenpoistosta seuraavasti:

 

"Tunnettua on, että päätäi on lasten tavallinen loinen etenkin oloissa, missä puhtaudesta ei ole paljoa välitetty. Silloin se pääsee rauhassa sikiämään ja leviämään. -- --
     Jos lapsella havaitaan täitä, ovat ne kiiruimmiten poistettavat, samaten myös saivaret. Päähän hierotaan huolellisesti seosta, missä on puoleksi lamppuöljyä ja puoleksi ruokaöljyä. Tämä on tulenarkaa eikä siis ole vietävä sitä kynttilän tai muun tulen lähelle. Mukavinta on panna sitä yöksi lapsen päähän ja kietoa pää oikein siteeseen. Aamulla avataan side ja pää pestään tarkoin lämpimällä vedellä ja saippualla.  -- --
     Myös saivaret ovat poistettavat. Sitä varten on päätä uutterasti kammattava tiheällä etikkaan kastetulla kammalla. Etikka liuottaa saivarten kuoret.
     Vaikeissa tapauksissa täytyy leikata pois tukka, mikä on ikävää varsinkin tytöille. Jos vain muutoin tullaan toimeen, on sitä vältettävä."

 

Täidenkarkoitusrintamalta kuuluu kuitenkin uutta, ja myrkkyihin ja tukehduttamiseen perustuvat menetelmät voidaan ehkä heittää jonkkaan lähitulevaisuudessa. Duodecimin uutispalvelussa nimittäin julkaistiin 8.11. uutinen Kuuma ilma tappaa täit, jossa kerrottiin, että puhaltamalla kuumaa ilmaa päähän päästään täistä eroon.

 

"Puolen tunnin hoito laitteella tappoi käytännössä kaikki täin munat ja 80 prosenttia kuoriutuneista täistä, ja vaikka kaikki täit eivät hoidolla kuolleet, valtaosa laitteella hoidetuista oli täittömiä viikon kuluttua tehdyssä tarkastuksessa."

 

Uutisen mukaan täiden hävittämiseen riittää jopa tavallinen hiustenkuivaaja, joskaan aivan samoihin tehoihin sillä ei päästä kuin erityisellä täiden hävitykseen suunnitellulla kuumailmapuhaltimella.

 

Hiustenkuivaaja on hyödyllinen kapine, tämähän toki on vanha fakta. Hätätilassa sillä kuivaa märät pyykit ja kastuneet kengät nopeasti (tosin kuivaajan käyttöikä lyhenee tuntuvasti...), ja soveltuupa se erinomaisesti myös niskahermon säryn lievittämiseen, kuten LKT Arno Forsius on empiirisesti todennut.

 

 

Lisäys muutamaa minuuttia myöhemmin:

 

Huomasin juuri, että myös Kävelyllä kirjoittaa tänään ötököistä. Kannattaa mennä ihmettelemään :)