Kävin tänään shoppailemassa Saviaholla, joka on lempiliikkeeni Hyvinkäällä. Vanhan tavaran paratiisista saa mitä tahansa vain kuvitella saattaa ja lisäksi paljon muuta. Tällä kertaa ostin lasipullon kukkamaljakoksi, kolme vanhaa avainta (joista tuunasin kaulakoruja!) ja kaupantekijäisiksi sain Joka naisen niksikirjan vuodelta 1951 (4. painos). Kirjan on toimittanut Maija Suova ja somistanut Helena Malisto. Hauska niksikirja olikin luultavasti ostoksista ilahduttavin.

Jos minulla olisi sukkapuikko, testaisin heti seuraavaa niksiä ja selvittäisin, onko Ingmanin kevytmaito mistään kotoisin:
 
Maidon kokeileminen
Jos maito on vedellä jatkettua, valuu siihen pistetystä sukkapuikosta maito heti pois, mutta jos se on sekoittamatonta, se tippuu vähitellen pisara pisaralta.
 
Tai jos minulla sattuisi olemaan kesämökki, jolla ei olisi sähköä eikä siis jääkaappiakaan käytettävissä, hyödyntäisin tietysti näitä säilytysohjeita:
 
Kerman säilyttäminen
Yksinäisille henkilöille, joiden kermankulutus on vähäinen, sopii seuraava säilömiskeino: Kermadesilitraan sekoitetaan 3 rkl. hienoa sokeria. Kerma säilytetään mieluimmin lasitölkissä, jossa on kierrekansi. Kermaa hämmennetään joka päivä. -- -- Kesällä se säilyy tällä tavalla viikon lämpimässäkin komerossa, talvella kaksi viikkoa.
 
Voin säilyttäminen
1. Voi pysyy tuoreena tavallisessa lasitölkissä, joka on asetettu kylmään veteen, mieluimmin saviastiaan. Vielä parempi on, jos voin päälle lisäksi asetetaan alassuin puhdas kukkaruukku. -- --
 
Juuston säilyttäminen
1. Juusto on parasta säilyttää kosteaan voipaperiin tai liinaan käärittynä. Kääre on kasteltava silloin tällöin vedessä tai mieluummin suolavedessä. Ennen kuin juusto jälleen kääritään voipaperiin, on hyvä sivellä leikkauspinta voilla.
2. Jotta juustoon ei pääsisi tulemaan toukkia, säilytetään sitä kiviruukussa, jossa on hiukkasen juhannuskukkaa eli kamomillaa. -- --
 
Uusia perunoita joulunakin
Uudet perunat pysyvät tuoreina aina jouluun asti, jos ne heti maasta otettua kääritään yksitellen paperiin ja pannaan kannelliseen astiaan. Perunat säilytetään viileässä ja kuivassa paikassa. Ja niillä voi sitten jouluna ilahduttaa jotakin herkkusuuta, muuta merkitystähän tällä vaivalloisella ”kikalla” tuskin voi olla.
 
Tätä niksiä voi hyödyntää kotonakin, jos sattuu omistamaan leipälaatikon:
 
Leipä säilyy tuoreena pitempään, jos leipälaatikkoon pannaan raaka halkaistu peruna. Se estää myös homehtumista.
 
Entäs, jos purkinavaaja on hukassa? Tässä vinkki purkin avaamiseen (tosin mahtaakohan nykyaikaisissa säilyketölkeissä olla juotoksia?):
 
Sardiinirasian avaaminen ilman avainta
Hermeettisesti suljetun ja kiinnijuotetun sardiinirasian avaamiseen tarvitaan tavallisesti puukkoa tai rasian aukaisijaa. Niitten puutteessa voi kuumentaa jotakin rautaesinettä, esim. hiilikoukkua, ja kuljettaa tätä kuumaa esinettä juotoksen rajaa pitkin, jolloin juotos irtaantuu ja rasian kannen saa helposti auki.
 
Kirjassa on toki vinkkejä muuhunkin kuin ruokaan liittyen. Omat lukunsa on myös vaatetuksesta, kodinhoidosta, terveydestä ja kauneudesta, lapsista sekä polkupyörästä ja kirjoituskoneesta. Ehkäpä palaan näihin myöhemmin.