Viime aikoina on keskusteltu kiivaasti ravintoloiden muuttamisesta savuttomiksi, ja ensi vuoden kesäkuussa tuleekin voimaan tupakkalain muutos, joka tekee ravintoloista periaatteessa savuttomia. Tupakoitsijat joutuvat ahtautumaan erityisiin tupakointitiloihin tupruttelemaan.

 

Keskustelu tupakan savun haitoista ja ravintolatupakoinnista ei ole ilmiö, joka olisi ominainen ainoastaan 1900-luvun lopulle ja 2000-luvulle. Jo vuonna 1886 julkaistiin Suomessa kirjanen, jossa lausuttiin painavia sanoja ravintoloiden savuttomuuden puolesta. Tohtori P. Berger kirjoitti teoksessaan Ei ole terveydeksi. Terveyden sääntöjä jokaiselle ravintolatupakoinnista seuraavasti:

 

"Ei ole terveydeksi hengittää ilmaa pienissä, kehnosti tuulitetuissa ravintolahuoneissa, joissa poltetaan ja juodaan paljon. Terveellekin on tukalaa pitkät hetket oleskella tupakankrääsässä sekä oluen ja viinan höyryissä. Tupakan savu sisältää paitse hiilihappoa koko joukon puolipalaneita aineita, niiden seassa aina vähäinen määrä hiilihappeuma-kaasua. Heijonlaisille, joilla on taipumus keuhko- ja sydänvammoihin, tuskin löytynee mitään vahingollisempaa. Meidän ravintoloissa pitäisi, samoin kuin Englannissa, löytyä erityiset tupakoimishuoneet, jonne ne, jotka eivät voi elää tupakoitsematta, olisivat suljettavat."