Näyttää siltä, että suomalainen museoala on viimeinkin löytänyt blogit! Kaksi ja puoli vuotta sitten harmittelin museoblogien vähäisyyttä; silloin niitä oli tietääkseni vain pari kolme. Nyt sivupalkkiin keräämäni pieni lista on venynyt jo kymmeneksi, joskaan Helsingin kaupunginmuseon Elämää Myllypurossa -blogi ei näytä enää toimivan – uusia päivityksiähän sinne ei ole tullut moneen vuoteen. Nina Puurusen vuonna 2005 perustama Museoblogi on aina päivittynyt epäsäännöllisesti, mutta nyt nettihiljaisuutta on jatkunut jo melkein vuoden verran.

Museonjohtaja Berndt Arellin kaksivuotias Kiasma-blogi varmaankin muuttaa pian muotoaan mikäli ei katoa kokonaan, sillä Kiasmassa on johtaja vaihtumassa. Luonnontieteellisen keskusmuseon Monimuotoisuutta tutkimassa (aikaisemmin nimellä Näyttelyä rakentamassa) näyttää puolestaan syrjäyttäneen vanhan Luonnontieteellisen keskusmuseon blogin alkuvuodesta 2008.

Mobilian Kimmo Levän Museonjohtajan blogi (entinen Mobilia-blogi) on juuri saavuttanut reilun yhden vuoden iän, kun taas Espoon modernin taiteen museon EMMAN Näkökulmia on perustettu viime huhtikuussa.

Tuoreimpia museoblogeja ovat Suomen ortodoksisen kirkkomuseon museolehtori Marja Lounin Museolehtori tilittää viime elokuulta, Suomen Ilmailumuseon näyttelyamanuenssin Noora Vauraan jouluaattona aloittama Museomania ja Vantaan kaupunginmuseon kaksi päivää sitten avattu Muistaakseni.

Varsin lupaavaa!

Mikäli huomaat, että luettelosta puuttuu jokin museoblogi, ilmoita ihmeessä minulle. Kaikkia yllämainittujakaan ei ole Blogilistalla, mikä vaikeuttaa niiden löytämistä ja seuraamista.

 

Lisäys hieman myöhemmin samana iltana: Noora Vauras on perustanut myös sivuston Museot Suomessa - Kohtauspaikka museoalan ihmisille, josta löytyy mm. keskustelufoorumi.