"Viime vuosien kuluessa naiset ovat pukeutuneet aivan liian ohuesti. Tässä suhteessa ovat kaikki naiset, eri kansanluokkiin kuuluvat, nuoret tytöt, keski-ikäiset ja vanhahkot naisetkin samanlaisia; samoin ei ole eroa kaupunkilaisnaisten ja maaseudun naisten välillä. Ohuita, heikkoja kankaita, jotka eivät tarpeeksi suojaa eivätkä lämmitä, käytetään puvuiksi, jotka sitäpaitsi eivät riittävästi peitä ruumista. Meidän kylmässä ilmastossamme ei toki voida terveyttä vahingoittamatta pukeutua niinkuin Etelä-Euroopassa. -- -- Puvut, joiden kaula-aukko ei ole liian avara, joiden hihat ovat pitkät tai ainakin puolipitkät, hame vähän polvien alapuolelle ulottuva, ovat käytännöllisemmät, terveellisemmät, kauniimmat ja aistikkaammat kuin ne muotihulluudet, joita nykyään usein uudelleen nähdään."

 

Kuulostaako tutulta? Näin kirjoitettiin Kotilieden lääkärikirjan kuudennessa painoksessa vuonna 1938. Eipä ole maailma suuresti muuttunut seitsemässäkymmenessä vuodessa, vaikka nykyään keskitytäänkin moittimaan pääasiassa nuorten pukeutumisen epäkäytännöllisyyttä. ”Nykymuoti” on sana, jota yllättävän harvoin kuulee käytettävän positiivisessa yhteydessä.

 

Tuskinpa yksikään sukupolvi voi täydellä hyväksynnällä katsella nuorempien ikäluokkien pukeutumiskäytäntöjä. Itselläni on tapana päivitellä nykyistä muotia, johon kuuluu pipo päässä kulkeminen (vai onko tämä muotivillitys jo ohi mennyttä aikaa?) ja housun lahkeiden sullominen saappaisiin. Molemmat muoti-ilmiöt muistuttavat minua aivan liikaa lapsuudestani, ja siitä miten äitini saarnasi kuinka tärkeää on pitää talvella pipoa päässä, takkia kiinni ja housun lahkeita saappaissa. Kuinka näin täydellisen hohdottomien muistojen jälkeen voisi pitää nykyistä muotia muuna kuin huvittavana? Sitä paitsi, saapas-lahje -yhdistelmä on selvästikin suunniteltu naisille, joilla on pienempi takamus ja ohuemmat reidet kuin minulla ;)

 

Tässä vielä sukkiin liittyvä muotivinkki Kotilieden lääkärikirjasta:

 

"Mainittakoon vielä järjetön tapa käyttää kaikissa olosuhteissa ohuita sukkia ja matalia kenkiä. -- -- Talvella ovat villasukat välttämättömät. Niiden päälle voi mielellään panna ohuet silkkisukat."