Tutkimuksissa on jo hyvän aikaa sitten todettu, että maalaistalojen lapsille kehittyy vähemmän allergioita kuin kaupunkilaisperheiden jälkikasvulle. Syynä tähän on pidetty muun muassa tiheämpiä kontakteja eläimiin sekä vähemmän ylihygieenistä kasvuympäristöä. Tuoreessa Duodecim-lehdessä esitellään brittiläistutkimus, jonka mukaan selittävä tekijä on sittenkin pastöroimaton maito.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

"Eläinkontaktit, kodin endotoksiinipitoisuus, luomuruoka tai ruoan koostumus eivät korreloineet ihokoetuloksiin. Allergioilta suojaavaksi tekijäksi paljastui vain pastöroimattoman maidon säännöllinen tai melko säännöllinen käyttö."

 

Tutkimuksessa käytetty aineisto (jos lapsista sallitaan tällaista termiä käytettävän) on laaja, lähes 4800 tenavaa. Siitä huolimatta tutkijat ovat vielä varuillaan ja painottavat jatkotutkimusten merkitystä.

 

"Tutkijat korostavat, että vaikka yhteys näyttää selvältä, se ei vielä todista, että pastöroimaton maito todella suojaisi atooppiselta allergialta. He kaipaavat tarkempia tutkimuksia, joissa syysuhde varmistetaan ja määritetään otollisin ajankohta, jossa pastöroimattoman maidon suojavaikutus on parhaimmillaan."

 

Mikäli pastöroimaton maito todella toimii allergioilta suojaavana tekijänä, helpottaa tämä monien nykyisten ja tulevien vanhempien elämää. On varmasti tuskallista "tietää", että lemmikkieläinten ja pikkulasten yhteiselo johtaa hyviin tuloksiin, jos on itse allerginen eikä siksi voi lemmikkiä perheeseen ottaa. Pastöroimattoman maidon hankkiminen lienee hieman helpompaa – allergisillekin. Tutkijat varoittavat kuitenkin, että pastöroimattoman maidon käyttöön liittyy kampylobakteerin ja muiden suolistoinfektioiden riski!