Silmät, ilmeet, kasvojen täyteläisyys ja väri ovat peili kehon sisälle. Tämä peili ei petkuta koskaan, jos sitä vain osaa oikein lukea.*

 

 

Levoton nainen: Ensimmäisessä kuvassa on hermostunut nainen. Hänenkaltaisellaan silmät ovat rauhattomat ja ilme vaihtelee alituiseen, kuten tarkkaavainen havainnoija usein saattaa havaita.

 

Vähäverinen nainen: Toisen kuvan nainen on kalpea, välinpitämätön ja eloton olento, vastakohta edelliselle. Hänen väsynyttä olemustaan ei voi kätkeä edes kalliilla vaatetuksella.

 

Huolimatta täyteläisistä poskista ja viehättävästä ulkomuodosta ei kumpikaan näistä naisista ole terve.

 

Kivulloinen nainen: Kolmas nainen edustaa sairautta, jossa vähäverisyys, heikkohermoisuus ja arka melankolisuus yhdistyvät jo mahdollisesti kehittyneeseen keuhkokatarriin. Nämä nuorekkaat kasvot lienevät monelle tutut: ilme löytyy niin monen nuoren, modernin tytön kasvoilta. Yhdenkään äidin ei pitäisi jättää sitä huomiotta!

 

Risatautinen nainen: Neljäs nainen on vähiten kaunis. Silmät ja nenä saavat meidät aavistelemaan skrofuloottista tulehdusta. Poskilla erottuu sairaalloisia jälkiä, ja suun muoto on epämääräinen.

 

Jokainen näistä neljästä päästä esittelee merkillisyyden, jonka tarkoituksena on havainto- ja harkintakykymme terävöittäminen. 

 

 

* Kaikki lastun tekstit on (hyvin) vapaasti suomennettu Anna Fischer-Dückelmannin kirjoittamasta ja 1900-luvun alussa julkaistusta teoksesta "Kvinnan som hemmets läkare. En oumbärlig uppslagsbok för hvarje kvinna".