Olen unohtanut kokonaan lisäillä tänne kananmunattomien ruokien ja leivonnaisten ohjeita. Tässä siis arkistojen kätköistä useita kertoja käytännössä testatun makaronilaatikon resepti. En osaa sanoa, milloin tämän keksin, mutta on siitä jo ainakin pari vuotta aikaa.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 

kananmunaton makaronilaatikko

 

kehitetty vanhan Kotiruoka-kirjan lihamakaronilaatikon reseptin pohjalta.

 

ainekset

pussillinen makaronia

suolaa

jauhelihaa (esim. 400 g)

pari pientä sipulia tai yksi iso

valkopippuria

paprikajauhetta

pari – kolme porkkanaa

kevytmaitoa

juustoraastetta

 

valmistus

keitä makaronit runsaassa, suolalla maustetussa vedessä. ruskista paistinpannulla jauheliha ja silputut sipulit. mausta jauhelihasipuliseos oman makusi mukaan suolalla, valkopippurilla ja paprikajauheella (vanhan Kotiruoka-kirjan ehdotus on 1 tl suolaa, 1/3 tl valkopippuria ja 1 tl paprikajauhetta, itse käytän pippuria ja paprikaa hieman tätä enemmän). raasta porkkanat. kaada makaronit, jauheliha ja porkkanaraaste uunivuokaan ja sekoita perusteellisesti. joukkoon kannattaa lisätä hieman juustoraastetta. kaada vuokaan maitoa sen verran, että sitä on jotakuinkin samalle korkeudelle kuin makaronimössöä. ripottele päälle sopiva kerros juustoraastetta.

 

paista 175 asteisen uunin alatasolla noin tunnin verran tai hieman yli. maidon ei tarvitse hyytyä täysin: se haihtuu kyllä, kun laatikko saa olla ilman kantta jäähtyessään.

 

tarjoilu

tarjoile makaronilaatikko runsaan ketsupin kanssa!

 

arvio

”munaton maito” ei hyydy luonnollisestikaan aivan samalla tavalla kuin munamaito. makaronilaatikko ei kuitenkaan ole liian märkää, ja mikäli sitä jää yli, on se seuraavana päivänä jo täysin hyytynyttä. kananmunallisen ja munattoman makaronilaatikon maussa ei ole juurikaan eroa.