Viime maanantaina Lurker kertoi PopuLAARIssa kolme syytä sille, miksi hän lukee blogeja. Sen jälkeen myös muissa blogeissa (esim. täällä ja täällä) on pohdittu mikä blogien lukemisessa kiehtoo. Meemi kuulostaa ehdottomasti osallistumisen arvoiselta.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Ei ole kovin helppoa rajata kaikkia blogimaailman kiinnostavuuteen vaikuttavia syitä vain kolmeen eri perusteluun. Siksipä aionkin ensin kertoa yksitellen miksi luen kutakin sivun oikeassa laidassa listaamaani blogia. Lopuksi koetan tiivistää kolmeen kohtaan keskeisimmät syyt.

 

Varoitus! Nyt seuraa valtavasti tekstiä ;)

 

Anni Allergisen elämä kiinnostaa tietysti allergista ihmistä. Blogissa on kuvauksia allergisen arjesta ja teemaan liittyviä linkkejä.

 

S. Liuhdon Diogenes ja Hanhensulan Dionysoksen kevät tulivat minulle tutuiksi suunnilleen samoihin aikoihin, kun molemmista blogeista alkoi virrata väkeä omaani. Kävin ihmettelemässä muutaman kerran ja jäin koukkuun. S. Liuhto kirjoittaa hyvinkin suorapuheisesti monista eri asioista, mutta jokseenkin hämärään tyyliin (mikä on vain plussaa!). Hanhensulka taas kirjoittaa pitkiä ja pohdiskelevia kirjoituksia muun muassa kirjoista. Kommentteja tulee paljon, joten syntyy oikeaa keskustelua.

 

Jostain syystä olen fiksoitunut säätiedotuksiin (kesäisin huvittelen tarkkailemalla ukkostutkaa ja toivomalla mahdollisimman äänekkäitä ukkosia). Meteorologiaa opiskelevan Pauli Jokisen blogi Helsingin sää kuvina on mainio tapa hankkia ajantasainen sääennustus. Lisänä myös upeita kuvia.

 

 

Ihanat naiset blogissa päivittyy valitettavan harvakseltaan nykyään. Tämä useamman naisen yhteisblogi keskittyy (pääasiassa) naisten elämää sivuaviin kysymyksiin. Usein monet henkilöt kirjoittavat samasta aiheesta, jolloin esille voi tulla hyvinkin erilaisia mielipiteitä ja näkökulmia.

 

Ikkunaiines kirjoittaa hyvin ja uskaltaa esittää myös voimakkaita mielipiteitä. Koska blogissa käy paljon aktiivisia kommentoijia, on kiehtovaa seurata millaisia mittavia keskusteluita (tai väittelyitä) lastujen yhteyteen usein muodostuu.

 

Uusin tuttavuuteni blogimaailmassa on Iso-Aasin blogi. Iso-Aasi on rutistettavan ihana!

 

Jatulintarha on yksi pisimpään seuraamistani blogeista. Jenny Kangasvuo kirjoittaa elämästään ja tutkimusprojektistaan (hän on tutkijana Helsingin yliopiston Pornoakatemia-projektissa) erittäin kiinnostavalla tavalla. Huomaa kyllä, että Jenny Kangasvuo on saanut palkintoja novelleista, sillä hän kirjoittaa todella hyvin.

 

 

Yksi lapsuuden haaveistani oli tulla isona kirjastotädiksi (tarkoitus oli päätyä Richardinkadun kirjaston lasten- ja nuortenosastolle). Kirjaston antitäti hyssyttää on Pirkkalan kirjastossa työskentelevän eikä laisinkaan tätimäisen Reetan blogi. On kiva lukea millaista kirjastotyö oikeasti on (ei siis pelkkää kirjojen lukemista kuten muinoin toivoin)!

 

 

Kirjoittaminen on meditaatiota on ensimmäinen blogi, jossa koskaan kävin. Natalia, paras ystäväni jo kaukaa lapsuudesta, alkoi blogittaa viime keväänä, ja pitihän minun tietysti päästä lukemaan. Nata kirjoittaa muun muassa kaksivuotiaista kaksosistaan, joista toinen on kummityttöni. On hauskaa seurata kuulumisia netistä. Etenkin, kun äänekkäät lapsukaiset pitävät yleensä huolen siitä, ettei puhelimessa puhumisesta tule juuri mitään ;)

 

Kävelyllä-blogi on ihana sukellus vanhojen lehtien maailmaan. Käpsä kuvittaa kaikki juttunsa vanhoilla mainoksilla ja muilla entisajan kuvilla. Kirjoitukset liittyvät sekä menneisyyteen että nykyaikaan.

 

Minulla saattaa olla fiksaatio sääennustusten seuraamiseen, mutta vielä pahemmin olen mennyt sekaisin lehmistä. Maatilalla on blogi jokaiselle lehmänystävälle. Jos en olisi allerginen, ostaisin oman lehmän – onneksi blogilehmät helpottavat tilannetta!

 

Miamin blogi on sangen uusi tulokas, jota kirjoittaa eräs hyvä ystäväni. Vielä ei ole montaa lastua julkaistu, mutta odotan mielenkiinnolla :)

 

Näkymätön tyttö on blogi, johon on helppo samaistua. Kirjoittaja  kertoo elämästään hyvin avoimesti ujoudestaan huolimatta.

 

Obeesian sydän ja Outolintu hyrisee ovat saman kirjoittajan blogeja, kuten Obeesia taannoin paljasti. Jokapäiväinen elämä, muistelmat, paino-ongelmat ja moni muu asia ovat Obeesian kirjoitusten aiheina. En oikeastaan tiedä mikä näissä kahdessa blogissa niin kovasti vetoaa, varmaankin sympaattinen kirjoitustyyli ja rehellisyys :)

 

PopuLAARIin tutustuin verrattain lyhyen aikaa sitten SusuPetalin vinkistä. PopuLAARI pitää sisällään lyhyitä populaarikulttuurin historiaan liittyviä postauksia, joihin liittyy aina viehättävä vanha kuvitus.

 

Historiantutkija Jari Sedergrenin blogi Sata ja yksi tarinaa Helsingistä kertoo nimensä mukaisesti tarinoita Helsingistä. Vanhoja tarinoita :) Harmi vaan, ettei blogia ole päivitetty puoleentoista kuukauteen.

 

Myös SusuPetal kuuluu niihin blogeihin, joita olen seurannut jo keväästä saakka. Jossain vaiheessa kesällä innostuin myös saman kirjoittajan toisesta blogista eli SusuPetal – kuva ja sana:sta. SusuPetal kirjoittaa tarinoita ihmiselämän eri ilmiöistä, yleensä niistä ikävimmistä. Tarinat ovat puhuttelevia ja herättävät ajatuksia yhteiskunnan tilasta. Kuva ja sana -blogissa kuvat ovat tärkeämmässä roolissa kuin tarinat.

 

 

Jenni-Juulian blogi Vammaisen vartalon kuvat käsittelee vammaisuutta, vammaiskulttuuria ja sitä, kuinka vammaisuuteen suhtaudutaan. Hieno blogi, joka ei saarnaa, vaan kertoo miten asiat ovat.

 

 

Toimittaja Kirsi Myllyniemen Verkkolehti In Media Res keskittyy lääketieteeseen ja terveysasioihin, ja varsinaisten uutistyyppisten postausten ohella blogissa on myös ”vapaamuotoisempia” juttuja. On kivaa lukea asiantuntijan kirjoituksia.

 

 

Veteraaniurheilija Christer Sundqvist on uskomattoman tuottelias kirjoittaja – jopa niin tuottelias, että välillä suorastaan heikottaa. Ravitsemusfaktaa, terveyteen, lääketieteeseen ja urheiluun liittyviä kirjoituksia. Varoituksen sana! Blogia lukiessa saattaa tulla tunne, että harrastaa liian vähän liikuntaa ja syö epäterveellisesti ;)

 

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa opiskelevan Virran blogi on kirjoitettu niin hauskasti (ja näsäviisaasti?), että sitä pitää lukea jo ihan sen takia. Lisäksi – kuten blogini lukijat ovat saattaneet havaita – minulla on fiksaatio säätiedotusten ja lehmien lisäksi lääketieteeseen. Myös eläinlääketieteeseen.

 

 

 

Ja nyt viimein asiaan. Miksi siis luen blogeja?

 

  1. Blogien lukeminen on hyvä tapa perehtyä itseä kiinnostaviin asioihin. Blogeja kirjoitetaan ties minkälaisista aihepiireistä, joten jokaiselle löytyy varmasti jotain. Muun muassa historia, lääketiede, ihmissuhteet, tiede, kirjallisuus, säätiedotukset ja lehmät ovat itseäni kiinnostavia asioita.
  2. Blogien kautta saa käsityksen siitä, mitä ihmiset ajattelevat erilaisista asioista. Koska blogeissa yleensä perustellaan esitetyt ajatukset, saa niiden kautta myös kuvan siitä, miksi joku ajattelee kuten ajattelee. Aiheet ovat blogeissa vaihtelevia, usein myös sellaisia, joista ei ”oikeassa elämässä” niin helposti voi keskustelua aloittaa – paitsi läheisimpien ystäviensä kanssa. Ihmiset voivat puhua avoimemmin asioista blogissa kuin oikeassa elämässä. Etenkin,  jos kirjoittavat nimimerkillä.

  3. Jos jokin asia jää vaivaamaan, voi kysyä. Keskustelu on blogeissa sallittua, jopa toivottavaa. Jotkut ovat suorastaan tutustuneet uusiin ihmisiin blogien kautta. Minäkin haluan!

 

 

Ja koska olen itsekeskeinen hupsu, olen tietysti kiinnostunut tietämään, miksi te luette tätä blogia!