Muistatte varmaan kuinka hurahdin viime syksynä exlibriksiin? Syndrooma on pahentunut sen jälkeen kovasti, ja olenkin sittemmin muun muassa kirjoittanut aihetta sivuavan artikkelin, löytänyt henkilön piirtämään tulevan exlibrikseni ja piipahtanut Riihimäellä Suomen Metsästysmuseon järjestämässä Exlibris-illassa kuuntelemassa Erkki Tuomisen kiehtovaa esitystä kirjanomistajamerkkien historiasta ja nykypäivästä.

Metsästysmuseon toissapäiväinen Exlibris-ilta liittyi elimellisesti museon tuoreeseen vaihtuvaan näyttelyyn Erkin merkki – exlibriksiä Erkki Tuomisen kynästä. Exlibristaiteilija, -keräilijä ja Exlibrisuutisten päätoimittaja Erkki Tuominen on piirtänyt kaksi ja puoli sataa exlibristä 1960-luvulta lähtien. Useimmat merkeistä ovat tavalla tai toisella luontoaiheisia, ja monet niistä kuvaavat nimenomaan Lapin luontoa. Tuominen on piirtänyt lähes kaikki exlibriksensä tussilla, mutta joukossa on myös muutamia grafiikan eri menetelmillä toteutettuja yksilöitä. Jokainen kirjanomistajamerkki kertoo ihmisestä, jolle se on piirretty – monivivahteista symboliikkaa on usein helppo tulkita johonkin pisteeseen saakka, mutta monen kuva-aiheen merkitys on niin henkilökohtainen, ettei se ulkopuoliselle ilman selitystä aukea.

Vaihtuva näyttely ei ole suuren suuri, mutta isokin määrä exlibriksiä mahtuu helposti pieneen tilaan. Erkki Tuomisen merkit soveltuvat mainiosti esiteltäväksi Suomen Metsästysmuseossa, sillä museo tallentaa erä- ja luontoaiheisia exlibriksiä, joita sen kokoelmiin on toistaiseksi ehtinyt kertyä noin 800 erilaista. Ilman Tuomisen tarjoamaa keräysapua ja kontakteja ei kirjanomistajamerkkien määrä olisi kasvanut läheskään näin suureksi. Osaa Metsästysmuseon exlibriskokoelmasta pääsee tavallinen netinkäyttäjäkin tarkastelemaan seitsemän museon yhteisestä Kantapuu-tietokannasta.

Exlibris-illan myöhäisen ajankohdan vuoksi Metsästysmuseon perusnäyttely jäi tällä kerralla lähes tyystin näkemättä, vaikkakin Erkki Tuomisen esitystä kuuntelemaan ja katselemaan oli keräännytty vitriineistä tuijottavien täytettyjen eläinten keskelle. Mielikuvitusta kutkuttavana yksityiskohtana kaikesta nähdystä mainittakoon museokaupan viereiselle seinälle kiinnitetty sarvekas jäniksenpää.