Jo 1800-luvun loppupuolella tunnettiin hyvinkin paljon 1970-luvulla kehitettyä Atkinsin dieettiä muistuttava ruokavalio, ns. Bantingin dieetti. Englantilainen William Banting suositteli kirjoituksissaan ruokavaliota, joka pitää sisällään runsaasti proteiineja ja rasvaa, mutta niukasti hiilihydraatteja.

 

Muutkin dieetit kukoistivat (joskaan eivät yhtä värikkäinä kuin nykyään) 1800- ja 1900-luvun taitteessa. Eräskin dieetti oli kuin Bantingin dieetin käänteisversio. Se edellytti lähes kaiken proteiinin ("munanvalkuaisaineen") poistamista ja suositteli hiilihydraattipitoisten aterioiden nauttimista. Suositeltavien ruoka-aineiden joukossa olivat muun muassa sokeri ja kerma.

 

Tätä dieettiä esiteltiin Suomessakin 1900-luvun alussa, ja esimerkiksi vuonna 1907 ilmestyi Alfred Bramsenin teos Elämän manna. Elämän ehto ja lääke. Ohjeita voimien lisäämiseksi ja nautinnon enentämiseksi. Bramsen kirjoittaa muun muassa jäätelöstä seuraavasti:

 

"Erilaiset jäätelölajit, jotka valmistetaan kermasta, munista, sokerista, pähkinöistä, manteleista, hedelmistä ja hedelmämehusta, ovat melkein ihanteellista ravintoa, vaikka aniharvat sitä uskovat. Ainoa ehto niiden vaarattomuudelle on, että niitä syödään teelusikalla eikä niellä ennenkun jokainen pieni suupala on saavuttanut suun lämpömäärän. Tämä viimeksi mainittu seikka koskee myöskin jäävettä."

Tämä kuulostaa dieetiltä minun makuuni! Lihomisenkin voi kuulemma välttää oikeanlaisella pureskelutekniikalla, josta Bramsen on kirjoittanut oman kirjansa (jonka nimeä en valitettavasti tähän hätään muista). Hammasvaivojakaan ei tämä sokeripitoinen ruokavalio aiheuta, päinvastoin! Pureskelutekniikka pitää huolen siitä, että hampaatkin tulevat itseasiassa entistä ehommiksi.

 

Lisäys 9.10:

 

Bramsenin pureskelutekniikkaa esittelevän teoksen nimi on Syömisen taito. Ihmeellinen keksintö. Sen kolmas painos on ilmestynyt vuonna 1909. Kirjan takateksti lupaa paljon etuja sille, joka päivittää pureskelutottumuksensa.

 

"-- -- kokeilla on näytetty toteen, että seuraamalla luonnollista menettelytapaa syödessämme voimme saavuttaa suuremman vastustuskyvyn tauteja vastaan, suuremman työkyvyn, kestävyyden ja uupumattomuuden tunteen, enemmän elämäniloa, paljon suuremman nautinnon syödessämme ja juodessamme, ihmeteltävän puhtauden sisällisesti -- --."

 

Ja kaikki tämä on saatavissa vain 85 pennin hinnalla! ;)