Kesä lähestyy, ja ulkona viihtyy koko ajan paremmin ja paremmin. Lämpimien kesäpäivien ja -iltojen iloksi ajattelin tarjoilla muutamia vinkkejä sata vuotta sitten ilmestyneestä kirjasta Kesäisiä leikkejä nuorisolle. Kirjan on toimittanut eri lähteiden pohjalta Nuorisoseuralainen, ja sitä on vuonna 1908 saanut ostaa 75 pennin hinnalla.

 

Esipuheessa toimittaja kertoo valinneensa kokoelmaan sellaisia juoksu- ja heittoleikkejä, jotka ilman vaikeuksia ja kalliimpia leikkivälineitä soveltuvat suuremmissa tai epälukuisissa nuorisojoukoissa leikittäväksi.

 

Poimi tästä suosikkisi!

 

 

”8. Haukka ja kyyhkyset

 

Valitaan haukka ja erotetaan leikkipaikan kummastakin päästä kyyhkyslakka, turvapaikka kyyhkysille. Haukan pesä on turvapaikkojen välillä. Kyyhkyset, jotka ovat kerääntyneet yhteen lakoista, juoksevat toiseen lakkaan, jolloin haukka koettaa saada heitä kiinni. Ketä hän onnistuu koskettamaan, ”iskemään”, se tulee hänen avukseen ajamisessa. Jolleivät kyyhkyset uskalla lähteä lakastaan, lyö haukka parisen kertaa käsiään yhteen, jolloin kaikkien tulee lähteä lentoon; jolleivat lähde huutaa hän:

                       

Ulos kyyhkyt kesään,

muuten isken pesään!

 

Silloin haukka saa ottaa heidät kiinni pesästäkin. Leikki on lukossa, kun kaikki kyyhkyset on saatu kiinni, ja ensiksi tai viimeksi kiinni saatu – sopimuksen mukaan – joutuu haukaksi seuraavalla kerralla.

            Jos on vain yksi kyyhkyslakka, on kyyhkysten lennettävä sen ulkopuolelle ja jälleen sisään. Haukka saa silloin asettua lakan ulkopuolelle mihin haluaa.”

 

 

 

 

”20. Ruukunlyönti

 

            Vanha kukkaruukku (tai vanha hattureuhka) asetetaan kumolleen maahan tai kepin päähän. Leikin tehtävä on siinä, että leikkijä suletuin silmin lyö esineeseen. Kun lyöjäin järjestys on määrätty arpomalla, pyöritetään alottajaa, jonka silmät ovat peitetyt, useita kertoja ympäri määrätyn matkan päässä ”ruukusta” ja jätetään hänet yksikseen. Hän menee pitäen keppiä kädessään pystyssä sinnepäin, jossa arvelee ruukun olevan, ja luultuaan olevansa lähellä, saa hän lyödä kolme iskua ylhäältä suoraan alas maahan. Jos hän osuu ruukkuun, on hän pelin voittanut, jollei, koettaa onneaan seuraava.”