"Se, mitä naiset varmaankin paremmin suvaitsevat on henkinen työ; sitä me suositamme heille ainakin yhtä tärkeänä kuin ruumiillisia harjoituksia. Ei voisi uskoa, mikä mainio lihavuuden hävittäjä henkinen työ on, ja niin paljon naisia on, jotka eivät siitä välitä!"

"Joutavien kyläilemisien sijaan on otettava käynnit museoissa, näyttelyissä, konserteissa, teattereissa, eikä mentävä sinne vaan ajankuluksi tai sentähden, että se on muodissa, vaan edistyäkseen, henkeään kasvattaakseen, henkiseksi ravinnokseen. Lukekoot he vakavia teoksia, jotka pakoittavat heidät ajattelemaan, ja tutkikoot jos mahdollista tieteellisiä kirjoja. Ah jos naiset voisivat harrastaa matematiikkaa, se olisi mainiota!... Kyllä hoikkeneisivat palkaksi! - Sillä senhän jokainen on älynnyt, että suurin osa niistä, jotka antautuvat tieteelliselle alalle, on laihoja."

"Rakkaus tieteisiin ja taiteisiin olisi naiselle usein turvana kiusauksia vastaan ja sopiva vastapaino rakkaustautia ja seikkailuja vastaan, joilla joutilaat aivot huvitteleikset. Sitä voisimme kutsua siveelliseksi vahvistavaksi lääkkeeksi."

 

Lähde: Mathilde Pokitonoff 1907: Kauniiksi tulemisen taito.