Löytyihän valokuvakokoelmistani sentään yksi joulutähden kuva vuodelta 2002

Suomalaiskoteja on somistettu erityisin joulukukkasin ja joulukuusin 1800-luvun lopulta lähtien. Kirkkaan punainen joulutähti saapui koteja koristamaan 1960-luvulla, ja nykyään se onkin maailman tärkein joulukukka. Euroopassakin joulutähteä viljellään yli sata miljoonaa yksilöä vuosittain (lisää tietoa joulukukista löytyy täältä). Joulutähden suosio on suuri, mutta – kuten Aikakauskirja Duodecimin tuoreimmassa numerossa (22/2006) uutisoidaan – se saattaa aiheuttaa allergiaoireita lateksiallergisille.  <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

"In vitro -tutkimuksissa on osoitettu, että kumipuun lateksissa ja joulutähdessä on samoja allergeeneja ja että 40 % lateksiallergisista voi saada oireita joulutähdestä. Ristiallergia ei ole mitenkään odottamaton asia, sillä molemmat kasvit kuuluvat tyräkkikasvien (Euphorbiaceae) heimoon. Samaiseen heimoon kuuluu kodeissa ja julkisissa paikoissa yleinen pylvästyräkki, joka myös voi aiheuttaa oireita lateksiallergiselle. Ristiallergia ulottuu laajemmallekin kuin tyräkkikasvien heimoon. Tunnetuimpia esimerkkejä ovat avokado, banaani, peruna ja limoviikuna."

 

Joulukukkien valinnassa saa allerginen muutenkin olla tarkkana. Voimakastuoksuinen hyasintti – jonka jouluinen historia Suomessa on jo yli 120 vuoden pituinen – on ainakin omassa ja äitini tapauksessa se kaikkein pahin vaihtoehto. Äidilläni onkin ollut jo vuosikausia sellainen tapa, että mahdolliset työpaikalta joulun alla annetut hyasintit hän kiikuttaa vähemmän allergiselle naapurilleen. Naapuri on hyvin mieltynyt tähän järjestelyyn ;)

 

Allergisille sopivat parhaiten tuoksuttomat kukkaset. Tuoksuttomuus ei kuitenkaan ole tae sille, etteikö kasvi voisi aiheuttaa allergiaoireita.

 

Tämän ja tämän linkin takaa löytyy hieman tietoa allergisoivista huonekasveista.