386921.jpg

 

Poikkesimme tänään Miehen kanssa naapurikaupungissa Riihimäellä sijaitsevaan Suomen lasimuseoon, joka osoittautui erittäin mielenkiintoiseksi.

 

Vastaanottotervehdys museolla oli äänekäs, mutta hyväntahtoinen; lipunmyyntitiskin toisella puolella oli pieni touhukas koira. Söpö koira sinänsä, mutta ihan periaatteellisista syistä en voi hyväksyä lemmikkieläinten tuontia työpaikalle – etenkään sellaisiin tiloihin, joissa liikkuu asiakkaita. Allergisetkin pitäisi ottaa huomioon. Koiran läsnäolo oli kuitenkin ainoa negatiivinen asia museokäynnillä; itse museo oli viehättävä, näyttelyt kiinnostavia ja henkilökunta ystävällistä.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

386923.jpg

 

Osuimme lasimuseoon melko ajankohtaiseen aikaan, sillä uusi vaihtuva näyttely "Samppanjaa suomalaisille" oli avattu yleisölle päivää aikaisemmin. Torstaina järjestetyt näyttelynavajaiset olivat kuulemma suureelliset. Kutsuvieraille oli tarjolla samppanjaa – vieläpä useita laatuja – ja samppanjasapelikin oli käytössä.

 

386929.jpg

 

Lasimuseolla on ennenkin ollut samppanjanäyttely – parisen vuotta sitten – mutta huomattavasti pienemmässä mittakaavassa. Nyt kaksi samppanjaharrastajaa, Heidi ja Jyrki Kilpikari (jälkimmäisellä on samppanja-aiheinen blogi), on lainannut keräämänsä samppanja-aiheisen esineistön näyttelyä varten. Ja miten monenlaista poreilevaan juomaan liittyvää tavaraa heidän kokoelmastaan löytyykin: tietysti pulloja, mutta myös mainoksia, kortteja, kirjallisuutta, sarjakuvia, ruokalistoja, ties mitä. Myös Lasimuseon omista kokoelmista on nostettu esille lasitavaraa, pääasiassa samppanjalaseja.

 

On helppo uskoa, että Samppanjaa suomalaisille tulee saamaan paljon tyytyväisiä kävijöitä. Lasimuseon kassalla kerrottiin, että jo parin vuoden takainen näyttely sai runsaasti positiivista palautetta. Nyt nähtävää on enemmän ja sponsorit nimekkäitä (mm. Mumm ja Bollinger). Ja näyttelyn päähenkilö, samppanja, on toden totta suurta yleisöä kosiskeleva. Eleganssia, ylellisyyttä, rahaa, seksiä, rikkaita ja kauniita ihmisiä. Kaikki tämä linkittyy samppanjaan, ja mielikuva vain korostuu konkreettisten esineiden keskellä. Kyseessä ei todellakaan ole näyttely samppanjan valmistuksesta ja hikisestä työstä, vaan ylellisyystuotteesta ja kulttuuri-ilmiöstä – juomasta, jolla on erinomainen, joskin turhamainen maine.

 

Näyttely poikkeaa ulkoasultaan melkoisesti siitä, mihin museokävijä on tottunut. Toinen toistaan suuremmat samppanjapullot ovat aivan konkreettisesti silmien alla, torneina, pöydillä, lattialla; käsin kosketeltavissa (koskeminen ei tosin liene sallittua), ilman eristäviä lasiseinämiä. Esineistö on niin läsnä, että olen suorastaan huolissani sen säilymisestä ehjänä ja paikoillaan syyskuulle saakka.

 

386924.jpg

 

Vaikka samppanjanäyttely onkin mielenkiintoinen, myös museon perusnäyttely on ehdottomasti näkemisen arvoinen kokonaisuus, joka johdattaa kävijän lasinvalmistuksen historiaan. Koska näyttelyn uudistus on juuri meneillään, osa teksteistä puuttuu eivätkä kaikki esineet ole paikoillaan. Keskeneräisyydestä huolimatta kurkistus lasinpuhalluksen ja lasitehtaiden historiaan on mielenkiintoinen ja avartava. Toisen kerroksen design-salissa esillä on esimerkkejä suomalaisen lasimuotoilun historiasta ja nykypäivästä. Taiteelliset luomukset, joita esillä oli eniten, jäävät täysin eräälle seinälle kerättyjen silli-, hillo- ja apteekkipurkkien sekä kalja- ja viinapullojen varjoon. Oi tätä nostalgisoinnin iloa!

 

386922.jpg