Joitain vuosia sitten löysin museon kirjastosta vanhan kirjan, jolle vuosikymmenten takainen omistaja oli ommellut kauniit kankaiset kannet. Muistaakseni ne oli tehty värjäämättömästä pellavakankaasta, ja etukanteen oli kirjailtu viehättävä apila.

Kumarsin henkisesti tämän nerokkaan keksinnön edessä. Kylläpä omakin kirjahyllyni näyttäisi monin verroin raikkaammalta, jos voisin aina suojata laukussa mukana kulkevan romaanin kangaskansilla. Kirjaston kirjat ovat kontaktimuovin ansiosta turvassa, mutta oman kokoelman kirjat on vaikea pitää puhtaana. Eikä likaantuminen ole riittävä syy jättää kirjaa kotiin ja altistua pitkälle ja ankealle junamatkalle ilman viihdykettä.

Tänään Suomalaisessa Kirjakaupassa joululahjaostoksilla kulkiessani huomasin pienen kyltin, jossa mainostettiin kankaisia kirjansuojia. Tarjolla oli niin harmaita, mustia kuin aniliininpunaisiakin kangaskansia. Kyltissä mainostetut kuviolliset olivat yhtä kukikasta lukuunottamatta myyty loppuun. Ostin heti kahdet suojat, mustat ja punaiset.

Empiiristen kokeitten perusteella kangaskannet vaikuttavat vallan näppäriltä. Ne muistuttavat koostumukseltaan paksuhkoa sukkahousua ja venyvät samaan tapaan. Materiaali kestää konepesun. Pakkauksessa paljastetaan, että suojukset voi sovittaa A5- ja A4-kokoisten kovakantisten kirjojen ylle, mutta aivan totta tämä ei ole. Litteäkin noin A4-kokoinen kirja – testikappaleena Unien salattu maailma (1992) – on liikaa kansien venymiskapasiteetille. Toisaalta pienempikokoinen, mutta liki 800 sivuinen Harry Potter and the Order of Phoenix (2003) mahtuu kansiin ilman ongelmia. Kovin huonokuntoisille ja -laatuisille kirjoille en kyllä suojusta suosittele, sillä kirjan kansia täytyy pukiessa taivuttaa runsaasti taaksepäin.

Käsityötaitoisten kirjanystävien iloksi netistä löytyy ohjeita erilaisten kankaisten kirjansuojusten valmistamiseen. Vaikka itse tehdyt kannet sopivatkin harvemman kirjan ylle, ovat ne kuitenkin kauniit katsella toisin kuin Dresz-kirjansuoja, joka ei ulkonäöllisesti juurikaan normaalista yksivärisestä kirjan kannesta eroa.

 

Kuvissa keikistelee mallina Virginie! Albert Edelfeltin rakastajattaren tarina (2002). Huonon valon vuoksi saumat eivät näy ollenkaan kirjansuojan sisäkannessa.