Runebergin tortut sen todistavat: Suomeen syntyminen saattaa sittenkin olla lottovoittoon verrattavissa. Missäpä muualla maailmassa tätä herkkua pääsee kerran vuodessa maistelemaan (ainakaan tällä nimellä)?

 

378935.jpg

 

Netti on pullollaan reseptejä torttujen omaehtoiseen loihtimiseen, mutta ilmeisesti suurin osa leivonnaisten makuun päässeistä ostaa ne kaupasta tai konditoriasta. Vaasan & Vaasan Oy:n kahden vuoden takaisessa mediatiedotteessa nimittäin kerrotaan, että Runebergin tortut tekevät isoimman piikin vuoden leivosmyyntiin. Suomalaiset nauttivat vuosittain jopa 1,4 miljoonaa torttua, eikä tähän tilastoon varmastikaan ole laskettu mukaan kotileipureiden leivoksia. 

 

Itse arvostan erityisesti perinteisiä Runebergin torttuja, vaikka vaihtoehtoisiakin reseptejä löytyisi kyllä netistä. Nopealla googlettamisella vastaan tulivat muun muassa kevennetyt Runebergin tortutRunebergin tortut spelttijauhosta ja vegaaniset Runebergin tortut.

 

Kuvan tortut edustavat teollista tuotantoa (Sinuhe), sillä kokemus on osoittanut, että itsetehdyistä Runebergin tortuista tulee lituskaisia ja esteettinen nautinto kärsii.