<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kuva lisätty 27.12.07 klo 15:51.

 

Muutamme tammikuussa asuntoon, jossa on ennen meitä majaillut kolmen vuoden ajan kissallinen perhe. On kai turha edes mainita, että olen allerginen eläimille.

 

Mitä tällaisessa tilanteessa pitäisi tehdä? Sitä ihmettelee moni muukin, kertoi Allergia- ja astmaliiton sisäilmaneuvoja minulle puhelimessa tänä aamuna. Kissan eläinpöly eli hilse voi aiheuttaa allergiaoireita jopa vuoden verran, joten perusteellinen siivous ennen muuttoa on aivan välttämätön.

 

Sain seuraavanlaisia siivousohjeita Allergia- ja astmaliitosta:

 

Kaikkein tärkeintä on huolellinen imurointi. Mikä tahansa imuri ei kuitenkaan kykene poistamaan eläinpölyä asunnosta, vaan siinä täytyy olla erityinen HEPA-suodatin. Ennen siivoukseen ryhtymistä imuriin tulee vaihtaa uusi pölypussi ja suodatin.

 

Joka ainoa kolo ja nurkka tulee imuroida. Lattiat, seinät ja katot tietenkin, mutta niiden lisäksi myös esimerkiksi verhotangot, kaapit ja komerot. Hella ja jääkaappi tulee siirtää paikaltaan ja imuroida niiden takaa. Koska eläinpöly tunkeutuu joka paikkaan, voi sitä olla pattereiden takana ties miten paljon. Jos jalkalistat eivät ole poikkeuksellisen tiiviisti kiinni seinässä, tulee ne irrottaa imurointia varten. Myös parveke pitää siivota huolellisesti.

 

Kun imuroinnin nostattama pöly on laskeutunut, pyyhitään kaikki pinnat kostealla rievulla. Itse siivoamisen lisäksi myös tuulettaminen on tärkeää, ja ilmanvaihdon tulee toimia asunnossa. Imurointi ja kostealla pyyhkiminen voidaan tehdä tarvittaessa useampaankin kertaan.

 

Jos siivoamisesta huolimatta asunnossa oleskelu aiheuttaa allergiaoireita, kannattaa harkita ilmanpuhdistimen hankkimista. Puhdistimia saattaa myös saada vuokralle tai lainaan paikallisilta allergia- ja astmayhdistyksiltä.

 

1162035.jpg 

 

Päivän kuviot ovatkin siis selvillä. Lähden seuraavaksi Hyvinkään uudehkoon Giganttiin tutkimaan HEPA-suodattimilla varustettujen pölynimureiden hintoja.